Пенсията идва малко по-рано

По-малко увеличение на осигуровките и на възрастта за пенсия на работещите тежък труд е компромисният вариант, който е предложил социалният министър Ивайло Калфин на работодателите и синдикатите в петък и така е получил тяхната подкрепа за пенсионната реформа, научи “Труд”.

Решенията ще се гласуват на 20 май в Министерския съвет. Това става само два дни след като премиерът Бойко Борисов заяви на социалните партньори, че няма да отстъпи от предложенията.

Новата идея е осигуровките да се повишат с 2 процентни пункта вместо първоначално предвидените 4,5. Сега вноската за пенсия е 17,8% от официалната заплата. Планира се увеличението да стане на две стъпки - с 1 пункт от 2017 г. и с още 1 от 2018 г. Бизнесът е одобрил този вариант, тъй като общото увеличение на вноските така е повече от два пъти по-малко от първоначалната идея, с която работодателите не се съгласиха в сряда.

За да спечели благоразположението на синдикатите, Калфин е предложил пенсионната възраст за миньорите да се вдигне до 55 години, а не до 57 години, каквото беше първоначалното му намерение. Социалният министър е предложил смекчен вариант за повишаването на пенсионната възраст за работещите втора категория труд. Тя ще се вдигне до 60 години, а не до 62. По-малкото увеличение ще даде възможност за по-голямото му разсрочване във времето. Конкретните стъпки ще се уточнят в началото на следващата седмица.

Обсъден е и вариант пенсионната възраст за жените, работещи трета категория труд, да се вдига по-плавно. Друга идея е възрастта за полицаи, военни и пожарникари да стане 53 години, а не 55 години.

Новите смекчени варианти са обсъдени на среща по инициатива на премиера Бойко Борисов. В преговорите вчера са участвали и министърът на финансите Владислав Горанов, и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес