Общинари събират пари за главния архитект на София Симеон Славчев: Бих призовал цялото общество да се включи в тази морална битка

Димитър Делчев: В момента дясното не може да се обедини

Химическата атака в Дума била постановка (обзор)

Наш талант тренира с първия отбор на „Торино“

Спортното министерство с разяснения за провеждането на Европейската младежка конференция

Испания наложи вето върху проекта за декларация на срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София

Шефът на ОЗХО: Веществото, с което са били отровени Сергей и Юлия Скрипал, може да е направено във всяка една страна (ВИДЕО)

Мъж изпуши цигара и се простреля в главата (обзор) "Съжалявам" написал търговецът на коли в бележка, намерена в стаята му

Затягат контрола върху сиренето менте Забраняват на мандрите да правят имитиращи продукти в същите помещения

Пътничка бе глобена с 500 долара за внасянето в САЩ на безплатна ябълка, получена в самолета

Министър Ананиев: Очакваме да седнем на масата и да продължим диалога с общопрактикуващите лекари

40 млн. лв. да плати държавата за „Корал“ искат „зелените“ За пореден път опитват да изгонят от България ключов инвеститор

Фирмите търсят офиси с гъвкав наем Пазарът е концентриран в София, вторичните градове - Пловдив, Бургас и Варна изостават

Гърция ще излезе от спасителната си програма без да иска предпазна кредитна линия, заяви Ципрас

Германец се отмести от пътя на Григор

Средната заплата стигна 859 лева

Средната заплата в България е достигнала 859 лв. на месец. Това показват данните на НСИ за периода януари-март. На годишна база заплатите са се увеличили със 7,9%. Според статистиката заплатите в частния и обществения сектор почти са се изравнили. Работещите в частни фирми са получавали средно по 851 лв., а чиновниците – по 883 лв. Година по-рано ножицата между доходите на работещите в двете сфери е била двойно по-голяма.

През първото тримесечие най-много се е увеличило заплащането на специалистите по информационни и комуникационни технологии – с 10,8%. Средната заплата в бранша “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения” през март е стигнала 2079 лв. Освен ИТ фирмите в сектора влизат още звукозаписната и кино индустрията, медиите и телекомите.

В енергетиката средната заплата е достигнала 1564 лв., а във финансите и застраховането – 1530 лв. Традиционно най-ниско платени са работещите в туризма. Те получават средно по 586 лв. на месец.

Друго изследване на НСИ показва, че през първото тримесечие на 2015 г. наетите с трудов и служебен договор са били 2,23 млн., или с 26 500 повече спрямо края на м.г. На годишна база броят им се е увеличил с 13 500 души. Най-голям ръст на наетите в началото на 2015 г. има в селското стопанство, а на обратния полюс са недвижимите имоти.

Общият брой на всички заети у нас е 2,949 млн. В това число влизат и хората, които се трудят дори и един час срещу заплащане в рамките на цялото тримесечие. През последните 12 месеца безработните са намалели с близо 20%. За периода януари-март броят им е бил 349 200 души. Над 200 000 от тях са без работа от повече от година.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.