Загиналите граничари на "Тракия" били без командировъчни

Двамата гранични полицаи, които загинаха на магистрала “Тракия” , не са имали командировъчни за деня на връщане от постовете си по браздата с Турция. Това разказаха техни колеги от Кюстендил.

Както писа “Труд”, в четвъртък следобед микробус на “Гранична полиция” катастрофира в камион КАМАЗ. На място загинаха граничарите Венцислав Доганов (46 г.) и Йордан Ашиков (35 г.). Петимата им колеги, сред които и шофьорът Емил Ангелов (42 г.), бяха откарани в болницата в Стара Загора. Всички пострадали са от Кюстендил и се връщали в града след 14-дневна командировка в Болярово и Елхово.

“Вече ще отказваме командировките на турската граница. При тях първият и последният ден не се плащат. Когато се приберем, трябва да доработваме, за да изпълним месечния си норматив. Отделно, че наскоро ни съобщиха, че вместо по 300 лв. командировъчни ще ни се дават по 100 лв., защото не стигали пари. Останалите суми ще ни се водят на хартия и може да ни ги платят до края на годината.” Това разказа вчера колега на загиналите, пожелал анонимност.

Ударът в КАМАЗ-а, който е със софийска регистрация, е станал по време на изпреварване от микробуса. Шофьорът на камиона не е пострадал. Разрешената скорост в участъка е 140 км/ч и тепърва ще се проверява дали полицейският автомобил е карал с повече. И двамата водачи не са употребявали алкохол.
Според главния секретар на МВР Георги Костов твърденията, че микробусът с граничарите е летял със 180 км/ч са лъжливи, защото технически било трудно да се развие такава скорост от возилото. Към 21 ч вечерта в четвъртък в старозагорската болница Костов се срещна с пострадалите служители, разговарял е на четири очи и с шофьора Ангелов. Шефът на болницата обясни, че пострадалите нямат тежки травми, но ще останат под наблюдение. До седмица вероятно ще бъдат изписани.

Главсекът: Има застраховки

"И микробусът, и камионът са технически изправни и годни за движение по пътищата, включително и по магистралата. Бусът, както и пътуващите в него служители на “Гранична полиция” имат всички необходими застраховки", каза главният секретар на МВР Георги Костов. И добави: “Те са на нивата, определени по законодателството. Има повече възможности на защита, но това е въпрос на лична преценка както на служителите, така и на гражданите."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право