Смачкан превратът в Бурунди

Президентът на Бурунди Пиер Нкурунзиза, който отдава възкачването си на поста през 2005 г. на Божието провидение, се върна днес триумфално в столицата Буджумбура, след като опитът на няколко генерали от армията и полицията да го свалят от власт се провали.

Лоялните на президента военни обявиха, че са арестувани лидерът на несъстоялата се хунта - бившият шеф на разузнаването ген. Годфройд Нийомбаре, още двама генерали от армията и един от полицията. „Решихме да се предадем, надявам се да не ни убият“, каза Нийомбаре по телефона пред АФП минути преди ареста си.

В сряда той обяви, че Нкурунзиза, който тогава бе в съседна Танзания, е свален от власт заради противоконституционното му решение да се кандидатира за трети 5-годишен мандат на изборите на 26 юни. Бурунди вече втори месец се тресе от масови протести, в които силите за сигурност убиха най-малко 25 демонстранти. Сблъсъци в Буджумбура имаше и вчера.

Опитът за преврат се провали, след като армията удържа два щурма на бунтовниците срещу държавните радио и телевизия. Над 100 000 бурундийци са избягали от насилието в съседни държави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят