Дроновете на демокрацията

Тежко на държава, в която прокуратурата се сезира по репортажи и снимки от безпилотни устройства

През 1933 г. президентът Фарнклин Делано Рузвелт назначава адмирал Уилям Стандли за шеф на военноморските операции на САЩ, другото име на разузнаването. Първата реплика, която ветеранът от Първата световна война казва относно съветския шпионаж в Америка, е: “Тези са толкова досадни, че се ровят и крадат всичко - от болтове и винтове през селскостопански комбайни... до оръжия.”
През 1935 г. го пращат във Великобритания, където се провежда Лондонската военноморска конференция, приключила през март 1936-а. Там той присъства на демонстрации на първия в света безпилотен самолет. Британските инженери сглобяват от стари DH 82B Queen Bee (пчела майка, б.р.) летателен уред, който се управлява чрез радиовълни.

Адмирал Стандли се връща обратно, силно впечатлен от видяното, и веднага заповядва на капитан III ранг Делмър Фарни да създаде подобен безпилотен самолет - все пак разбира значимостта на такова едно летателно устройство за разузнаването. Фарни, който по-късно като адмирал ще се прочуе с единствените официални коментари около засечени НЛО над САЩ (”никаква агенция в тази страна или в Русия не би могла да повтори подобна скорост и ускорение в тези дни, засечени от радиолокационни станции”), бързо успява да сглоби безпилотен самолет. Адмирал Стандли като истински офицер на честа нарича в знак на уважение към британската “Пчела майка” американското изделие ДРОН (търтей - англ., б.р.). Това е началото на една епоха. Епоха, която ще се доразвие десетилетия по-късно отчасти и от Антон Хекимян в България.

Адмиралите Стандли и Фарни едва ли са си давали сметка какво ще означават техните дроновете за съдбата град Хасково, а и на други градове.

Ако оставим настрана закачките към колегите, ние сме свидетели на нещо доста абсурдно като явление. Видео от дронове да бъде основа на сериозни разследвания и начало на съдебно преследване на кметове, политици, бизнесмени. Няма да се впускам в никакъв случай в разсъждения кой е виновен, кой е невинен, а недай си боже и в защита на когото и да било.

Горко на държава, в която прокуратурата и правосъдието разчита на дроновете.
Скандалите започнаха с разследване на кмета на град Пазарджик Тодор Попов, чиято къща в село Паталеница бе заснета с дрон и разкостена в дълбочинен анализ от Би Ти Ви. Снимките показват, че това е човек с добър вкус и необяснимо високи доходи. Националната агенция за приходите веднага се сезира заради репортажите. Своевременно (както пише) пазарджишката окръжна прокуратура също се сезира по разследването.

Би Ти Ви си свършиха работата така както трябва. Сложиха фактите черно на бяло и сметката излезе. Или по-скоро не излезе, защото се оказва, че няма как да имаш такава къща със скромните си доходи. Само че това ДАНС и прокуратурата би трябвало да го знаят отдавна, иначе за какво са? Убиха най-близкия човек на кмета Попов - началника на кабинета му Татяна Стоянова, и всички следи водят до работата й, а не до личния й живот. 

Има един принцип в бизнес отношенията, който бих описал така: “Ако куршумът е излязъл от цевта, значи мекият спусък отдавна е обран.” Къде бяха онези, преди да дойде дронът?

Последва разследване на кмета на Хасково. Прокуратурата в града се самосезира да провери несменяемия кмет на града Георги Иванов след разследване на Би Ти Ви, което чрез снимки от дрон показа колко луксозно живее градоначалникът.
Колегите подхванаха поред още много други кметове. Дроновете до такава степен станаха нарицателно за възмездие, че премиерът Бойко Борисов пусна виц: “Всички кметове пускат сега обществени поръчки за ракети срещу дронове.” Не е шега. Бизнесмен от Велико Търново предлага заглушители за дронове, така както се пускат радиосигнали срещу съсели и катерици. Има голяма вероятност и ловно-рибарският съюз да пусне специална серия сачми петички срещу дронове.

Никой не знае кой е забогатял, законно или не, още по-малко пък дроновете. Това са само едни фотофакти. Другите факти обаче са много тревожни. Не трябва да имаме илюзии, че благодарение на технологиите корупцията ще бъде сломена. Ако един дрон можеше да свърши работа, то ДАНС е търтей - не върши никаква работа. Разследващите органи - също.

Така както е ясно, че когато се удариш с чук по палеца, непременно ще боли, така е ясно, че онези във властта знаят всичко за всекиго. Не е нужно да гледаме флашките в Македония, имаме си достатъчно. Кметовете са богати, защото са във властта, а те са във властта, защото са богати и споделят с когото трябва. Дронът идва само когато има системна грешка.

Дронът днес е символ на справедливост, на демокрация, на свободно журналистическо разследване. Но е прекалено лесно, за да е истинско. Ако беше така, дронове щяха да летят над Берлин (още по време на Втората световна война) и да подскажат на добрите сили къде се крие Мордор и какви ги мисли. Очевидно и адмирал Стандли е успял да установи, че един дрон не стига за победа на доброто.

Дронът е само средство и върху него не може да се крепи демокрацията. Той е любима играчка на операторите в днешни дни единствено защото цената му на пазара падна и е лесно достъпен. И това е прекрасно, но много моля някой от властта да ми отговори: защо, ако един оператор, един репортер и една медия за няколко дни могат да направят разследване, което да доведе до реални резултати, то къде ни отиват данъкоплатските пари за прокуратура, полиция и специални служби? Май истинските дронове, пардон - търтеи, са съвсем другаде.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи