Министър Даниел Митов обяви: Европа ще излезе с единна позиция за Македония

Съветът по външни работи на ЕС ще излезе с единна позиция във връзка със случващото се в Македония и подходът, който трябва да се предприеме, обяви министърът на външните работи Даниел Митов в тв предаването „Панорама” по БНТ.

„Европа действа единно. Ние ще имаме дискусия на Съвет по външни работи в понеделник именно по темата Република Македония и случващото се там и тя ще доведе до единна позиция на всички външни министри на ЕС и на подхода, който оттук нататък трябва да се предприеме. България ще даде своя принос и ще бъде активна част от трансформацията, която така или иначе трябва да се случи”, заяви министър Митов.

Той каза още, че тази трансформация зависи от македонските граждани. „Трансформацията – дали ще има избори, дали ще има оставки, дали ще остане същото правителство, това зависи от властите в Скопие. Това зависи от македонските граждани. Едно от нещата, които виждаме като потенциал за промяна е изборното законодателство. При едни нови избори не е нормално да видим повторение на статуквото”, коментира Митов. Митов изрази принципно съгласие с тезата на Красимир Каракачанов, че пътят на Македония към Европа минава през София.

„Естествено – няма как Македония да върви по пътя за Европейско и НАТО-вско членство, без София или България в случая да има положителна оценка за случващото се в държавата”. Митов бе категоричен, че България е длъжна да помага на Македония. „Македония минава през тежък период на своето политическо развитие. Проблемът е липсата на политически реформи и на европейски практики. Хората в Македония имат право на добро управление и имат право да го изискват от институциите”, категоричен бе министър Митов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини