32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

Гинка Върбакова, която купи активите на ЧЕЗ: Нашите намерения са за отговорно отношение към милионите клиенти

Трите момичета, държани затворени в „Люлин”, никога не са ходили на училище

МВР предупреди: Не преминавайте през Дунав мост-2 утре

Наказания в пловдивската Спешна помощ заради отказана помощ на 2-годишно дете

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова откри семинар на тема “Изкуството в променяща се Европа – време и граници“

Меркел обеща на Гърция помощ при военна агресия от Турция

Апелативният съд потвърди оправдателната присъда на Алексей Петров за пране на пари

България е партньор по 8 стратегически проекта

Индустриална зона „Загоре” в Стара Загора ще бъде първата в България от модерен тип

Чарли Шийн продава имението си в Лос Анджелис

България и Сърбия подписаха три меморандума за транспорта и социалната политика

Задържаха под стража дилър, заловен в казино

“Изворите” с трите моми в Котел – сред първенците в онлайн фотоконкурс

Смартфоните намалили вниманието на хората, станало по-малко от това на златна рибка

Според научно изследване ерата на смартфоните до такава степен е намалила продължителността на задържане на вниманието на човека, че дори златната рибка се концентрира върху една мисъл по-дълго, пише The Telegraph, цитиран от Фокус.

Учени са анкетирали 2000 души в Канада и са изследвали мозъчната активност на 112 души, използвайки електроенцефалограми. Резултатите показват, че продължителността на задържане на човешкото внимание е намалява от 12 секунди през 2000 година, която може да се приеме за начало на мобилната революция, до 8 секунди. Установено е, че продължителността на задържане на вниманието на златната рибка е 9 секунди.

От друга страна, проучването, извършено от технологичния гигант Microsoft, открива, че способността на хората да изпълняват няколко задачи едновременно се е подобрила.

Изследователите посочват: “Канадците, (които са били тествани) с „по-дигитален“ начин на живот, (тези които консумират повече медийно съдържание, работят с много екрани едновременно, активно участват в социални мрежи и са сред първите, възприемащи нови технологии), изпитват затруднения да се фокусират, когато е необходимо по-дълго задържане на вниманието върху един предмет”.

За сметка на общото влошаване на способността за задържане на вниманието, тези хора по-бързо пренасочват вниманието си и се отличават с повече скокообразни прояви на силно концентрирано внимание. “Те се справят по-добре при определянето на това с какво искат и или не искат да се занимават, като им е необходимо по-малко време за обработване и изпращане информация към паметта”.

Проучването е своеобразно продължение на изследване на Националния център за биотехнологична информация и Националната медицинска библиотека на САЩ, което установи, че 79 процента от участниците гледат телевизия на двоен екран, когато използват мобилни устройства. Брус Мортън от Университета на Западен Онтарио предполага, че наблюдаваните тенденции са резултат жаждата за информация на съвременния човек. “Когато за пръв път изобретихме автомобила, той беше нещо ново”, казва ученият.

“Мисълта за устройство за забавление в него изглеждаше глупава, тъй като автомобилът сам по себе си беше забавление. Когато пътуваш в автомобил осем часа обаче, мозъкът се оттегчава. Монтираш в колата радио и видео дисплеи. Защо? Защото първите 10 минути са достатъчни, за да се наситиш. Разбирам това”. Мортън добавя, че само защото сме започнали да разпределяме вниманието си по-различен начин вследствие на технологиите, това не означава, че неговият начин на функциониране в действителност се е променил.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.