Ученици заплашиха с убийство даскалката си

Учителка от Враца твърди, че е получила закана за убийство по телефона от ученици, на които е била класен ръководител. Сигнал за случката е подаден в полиция и прокуратура, които започнали разследването.

Към днешна дата наблюдаващият прокурор е преценил, че досъдебното производство следва да бъде прекратено. На същото мнение са били и магистратите от врачанския районен и окръжен съд, които потвърдиха със свое определение становището на държавното обвинение, съобщава "Конкурент". Досъдебното производство е образувано през юли м.г. срещу неизвестен извършител. Преподавателката разказала, че на 31 март 2014 г. е получила закана за убийство в телефонен разговор от момчета, които казали, че ще я насечат с манарче.

От материалите по делото става ясно, че преподавателката е била класен ръководител през първия учебен срок на 2013/2014 г., но впоследствие е била отстранена със заповед на директора заради несправяне с дисциплината по време на час. На нейно място е назначен друг учител, който поел класа и се справял отлично със задачите си.

За разплитане на случая с телефонната заплаха, от прокуратурата и полицията започнали да разпитват родители, колеги на учителката и ученици с анонимна анкета.

„Недвусмислено е установена недобра атмосфера в класа“, отчитат разследващите.

Според учителката, в часовете било шумно по лица на двама души.

„Тя обича вниманието да е насочено към нея, търси съчувствие и преекспонира нещата, ходи с нежелание на работа, не можеше да контролира класа, което я правеше сензитивна към действията на децата и най-малкия шум или жест в класа, тя го превръщаше в проблем, поради което децата я провокираха“, пише в част от показанията на двам от свидетелите.

Тези факти били възприети от съда като верни и доказани. От материалите по делото става ясно още, че въпросните двама ученици, които учителката посочила като причина за нарушената дисциплина в часовете й, се обадили на учителката си . Трето момче обаче отправило посланието, което било възприето като закана за убийство. Магистратите отбелязват, че действията на двамата не бива да бъдат толеририрани, но заканата е иузвършена от непълнолетен младеж, който го направил от лекомислие, без да е целял крайната му реализация, а именно убийство.

„Право на прокурора е да направи преценка дали да образува или да прекрати досъдебното производство срещу непълнолетния, а в случая преценката е деецът да се освободи от наказателна отговорност с прилагане на възпитателни мерки по Закона за борба с противообществените прояви от малолетни и непълнолетни /ЗБППМН/,тъй като нито обществената опасност на деянието, нито тази на деецът налагат наказателно преследване“, категорични са съдиите от окръжния съд във Враца.

Именно поради тази причина случаят е прекратен, а решението за това е окончателно и не подлежи на обжалване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони