Калфин: Не вярвам Борисов да даде „заден” по пенсионната реформа

Не вярвам Бойко Борисов да даде „заден” по пенсионната реформа при несъгласие от работодатели и синдикати, това заяви Ивайло Калфин, заместник министър-председател по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика, в разговор с Илиана Беновска пред „Радио К2”.

Калфин обясни още, че кабинетът е бил сформиран, за да донесе стабилност и да направи промените, които българските граждани са очаквали. Затова в него са се събрали политически сили с различни виждания. „Вече започват да кристализират предложенията за промени, така че вече имаме представа какво ще се промени, въпросът е дали ще се случи.”, добави той. Вицепремиерът подчерта, че не иска да дава оценки по шестобалната система на кабинет, в който самият той участва.

Ще се кандидатира ли за президент от АБВ.

Ивайло Калфин заяви категорично, че няма такова намерение. Той продължи, че не е налична политическа ситуация за токова нещо и подчерта: „Тези избори за президент няма да са моите, на които бих участвал!”.

Внасянето на предложенията за пенсионната реформа в Народното събрание.

„Вие сякаш първи ще завършите Вашата реформа, това белег на какво е – на по-технократско и експертно управление, или белег на подреждането на наболелите приоритети в обществото?”, попита водещата Илиана Беновска. Ивайло Калфин отговори, че приоритетите са много, образованието, здравеопазването и съдебната реформа са не по-малки приоритети от пенсионната реформа. Той продължи, че се е включил в кабинета не заради самото желание за някаква промяна, а защото ако сегашната система се запази, след десетина години тя ще гарантира мизерни пенсии на хората. Освен това промени се правят в началото на управлението, затова е започнал работа без губене на време. „Дойдох с настройка от ЕП да търся по всяка тема максимално съгласие и мисля, че следващата сряда ще внесем и приемем в Министерски съвет един пакет от мерки, който е максимално съгласуван със социалните партньори. Нека да видим каква ще е отговорността и на депутатите, които по избори говорят колко неща трябва да се променят в пенсионната система.”, съобщи социалният министър. Той добави, че съгласието между социалните партньори, не е задължително, но е силно препоръчително и последните 6 месеца са били посветени точно на това. Разбира се има още отворени въпроси, но шансовете са добри в сряда да има едно максимално широко подкрепено предложение за закон, което да влезе в парламента. Ивайло Калфин съобщи, че в понеделник няма да има среща между правителство, работодатели и синдикати, такава среща вероятно ще се проведе в сряда преди заседанието на Министерски съвет. Той подчерта, че работодателите и синдикатите няма да бъдат поставени пред свършен факт.

Възможността синдикатите да организират протести.

Ивайло Калфин заяви, че това е тяхно право, но не биха били справедливи, защото всички от синдикатите, които се занимават с въпросите на пенсионната система, признават, че промените, които се правят, са неизбежни и са максимално меки. „Да протестират, но за какво? Това би могло само, за да се изключи една или друга група български граждани, за да се каже – промените са за всички останали, само за вас нищо няма да се промени! Мисля, че за това няма да има обществена подкрепа.”, категоричен беше вицепремиерът. „Казвате, че българите ще се пенсионират на 65 години. Аз искам да Ви попитам един въпрос, знаете, че жените износват, раждат, отглеждат и се грижат да децата и семейството, като цяло. Кариерното им развитие не е така гарантирано и стремително, поради тези причини, както на мъжете, и възнаграждението им е по-ниско от това на мъжете, справедливо ли е?”, попита водещата Илиана Беновска. Ивайло Калфин отговори, че отпуск по майчинство се признава за трудов стаж, който след това се отчита, когато се пенсионира жената, точно затова се повишава и възрастта за пенсиониране, защото ако не се повиши, пенсията се определя от продължителността на труда и размера на заплатата, която е получавана. Когато една жена е получавала по-ниска заплата и е работила по-кратко от мъжа, тя е обречена и на по-ниска пенсия. Социалният министър продължи, че проектът за увеличаване на възрастта за пенсиониране е много плавен, така че на 65 години ще се пенсионират жените чак през 2037 година.

Ще премахне ли пенсионната реформа нуждата да се субсидират пенсиите от страна на държавата?

Ивайло Калфин заяви, че тази нужда от субсидиране няма да бъде премахната напълно и тя идва под различни форми. Част от субсидията е решението през 2008 година държавата да намали с 12% осигурителните вноски от работодателите и да ги поеме вместо тях. Има средства, които са за един отделен фонд в НОИ за пенсии, които не са свързани с трудова дейност. Може обаче да се сведе до минимум субсидията за пенсионния фонд. Целта е не да се пестят пари, а този освободен ресурс да се насочи към вдигане на ниските пенсии.

Несъгласието на работодателите с увеличението на осигуровките.

Ивайло Калфин подчерта, че осигуровките се поделят между работодател и работник, така че всяко увеличение се отразява и на двамата. Той продължи, че възражението на работодателите е, че трябва първо да се запушат всички дупки, да се осигури събираемост и тогава да се мисли за увеличаване на вноските. Вицепремиерът подчерта, че в това предложение има логика, но то се състои от над 20 мерки и не става въпрос само за възраст и осигуровки, а за доста повече неща и те са широко подкрепяни от работодатели и синдикати. „Каква би могла да бъде съпротивата на работодателите срещу пенсионните реформи и ще кажете ли и за тях, че съгласието с работодателите не е задължително, но е препоръчително?”, попита водещата Илиана Беновска, събеседникът й отговори, че съгласието с работодателите също е силно препоръчително и точно това се опитва да прави. „Аз не бих изнервял работодателите, сигурно не им е работа да организират протести и демонстрации по улиците, но те са тези, които създават стойност, така че аз мисля, че една държава трябва да се грижи за работодателите си и не трябва да влиза в остри конфликти с тях.”, категоричен беше Ивайло Калфин.

Подкрепата от страна на премиера Бойко Борисов.

„Как приемате тази подкрепа, лично към Вас персонална или и към това, че Вие представлявате и АБВ? И дали ако възникне силно напрежение от страна на работодатели и синдикати преди заседанието на Министерски съвет в сряда, премиерът няма да даде заден ход и да Ви пожертва?”, попита водещата Илиана Беновска. Ивайло Калфин отговори, че подкрепата от страна на премиера действително е голяма, изразена е много пъти. „Аз съм му благодарен за това. Ние работим по една тема, която дълго време е била отлагана от различни правителства, трудна тема и затова се иска политическо лидерство и воля, за да мине! Трябва да се промени тази система и мисля, че министър-председателят го разбира”, подчерта вицепремиерът. Той обясни, че критиките по една или друга политика не би трябвало да бъдат персонални, а принципни, ако има такива. Освен това има много ясна отправна точка, това е подписаната при сформирането на кабинета политическа декларация, в която много подробно е написано какво се очаква от правителството. Там, където правителството не върши това, за което е поело ангажимент, сигурно има основание за критики, но това са съвсем принципни позиции. Ивайло Калфин изрази мнение, че премиерът е убеден, че пътят, по който се върви, е действително правилният. Работа на социалния министър е да намери най-добрата пресечна точка, ако не го направи, значи не си е свършил работата. „Може ли да се предполага, че премиерът ще даде заден ход, ако синдикатите и работодателите предприемат радикални действия?”, попита водещата, събеседникът й отговори, че няма основание за радикални действия. „Отново казвам, ако има протест, той ще бъде само с искането определена група от обществото да бъде изключена от тази реформа. За масови протести не виждам основание. Дали премиерът ще си оттегли подкрепата, по-скоро не вярвам. Не мога да говоря от негово име, аз лично си нося отговорността и съм със съзнанието за това нещо, не се крия зад ничий гръб!”, завърши Ивайло Калфин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес