Вълните не пощадиха и Слънчевото бунгало Разрушено е укрепването на басейна на властта

Макаров ни обеща помощ за паметниците

Папа Франциск призовава католиците на борба срещу сексуалните посегателства

МВР залови банда малолетни крадци, обирали кафе автомати

Тежка катастрофа затвори пътя Бургас–Поморие

Ученик е задържан под стража за наркотици

Започва укрепване на ската над срутищата по пътя за Рилски манастир

Катастрофа затвори лента на магистрала „Струма“

От петък до неделя са установени 10 735 нарушения на пътя в цялата страна Отнети са 160 свидетелства за управление на МПС

Москва хока САЩ заради Сирия Лавров: Вашингтон пречи на връщането на бежанци

„Реал“ с антирекорд по посещаемост

Започна изграждането на спортно игрище в СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ в Благоевград

Община Варна събра 33 000 лева от такса „домашен любимец“

„Ботев“ (Пловдив) се подсилва с бразилец

Лекарският съюз за починалата родилка в Сливен: Напрежението към лекарите, няма да разреши проблемите

Станишев на протеста в Скопие

Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев ще отиде на протеста в Скопие в неделя, пише самият той в писмо до лидерите от своята партия, която е сериозно разтревожена от растящото напрежение в Македония. Той ще бъде придружен от евродепутатите Кнут Флекенщайн и Ричард Хауит.

„ПЕС е дълбоко загрижена от растящото напрежение в страната. Ние винаги сме подкрепяли усилията й за присъединяване към ЕС и НАТО и винаги сме отстоявали върховенството на закона, свободата на медиите и независимостта на съдебната система.

Като приятели и партньори сме изразявали и притесненията си относно продължаващата политическа криза. Правителството обаче все още не е направило нищо по многобройните обвинения в злоупотреби, за които свидетелстват изнесените от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) материали“, се казва в писмото, изпратено от Станишев.

Според лидера на ПЕС, продължаващото бездействие поставя под сериозно съмнение ангажираността на правителството с демократичните принципи и ценности и подкопава напредъка на страната към членство в ЕС и НАТО.

Сергей Станишев припомня, че е споделил опасенията си на срещи с представители на всички засегнати страни по време на водена от него делегация на ПЕС през февруари в Скопие, но те останали без резултат.

Президентът на европейските социалисти припомня, че в понеделник в София лидери и представители на социалдемократически партии от ЕС и Западните Балкани се събраха в София за годишната конференция на ПЕС, посветена на страните от Западните Балкани.

Целта на срещата бе да обсъдят европейската интеграция, икономическите и социални измерения на политиката на разширяване на ЕС, както и упадъка на основните ценности в региона.

Дискусиите се фокусираха върху ситуацията в Македония, призовахме правителството да избегне други кръвопролития и да призове за национално единство, пише в писмото на Станишев.

„Вярваме, че бъдещето на Македония е в Европейския съюз“, категоричен е лидерът на ПЕС.

Сергей Станишев призовава всички страни да се въздържат от прояви на насилие. „В неделя ще се присъединим към македонските граждани в Скопие, за да покажем своята солидарност със Социалдемократическия съюз на Македония, който е асоцииран член на ПЕС, и техния лидер Зоран Заев, които първи надигнаха глас, за да повторим призивите си към правителството, и за да се противопоставим на всяко насилие“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.