На 17 юли 2018 да почерпят

Вижте Илиана Раева по бански (МНОГО СНИМКИ)

Джон Маккейн: Пресконференцията на Тръмп с Путин беше срам

Пловдив посрещна частица от мощите на свети апостол Андрей Първозвани

Москва скастри Заев заради твърденията му за руска намеса в протестите в Македония

Александра Митева, БАБХ: Наличието на чума бе установено на 23 юни и потвърдено от френска лаборатория

Кметът поздрави бургаски спортисти

Нов данък „Градушка” удря цените на масовите застраховки

Тръмп – Путин, четири часа, които могат да променят света (обзор)

МОН въвежда промени в датите на изпитите след 7-ми клас и ваканциите

Предлагат стандарт „планински продукт“ Обсъждат данъчни стимули за определени региони

Вижте НА ЖИВО как Франция посреща шампионите си (ВИДЕО)

С акции погват травеститите на бул. „Христо Ботев“ в София Столичната община няма да глобява за качване с колело по бордюр

Затягат граничния контрол заради чумата (обзор) АПИ ежедневно ще почиства пътя преди контролните пунктове

Румен Порожанов: Чума наистина има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби

Цветанов: Съдебната реформа е изключително важна и ГЕРБ иска да има политически консенсус

Съдебната реформа е изключително важна, за да е успешна трябва да се постигне политически консенсус отколкото е възможно повече парламентарно представени партии в българския парламент. Това каза Цветан Цветанов, председател на Парламентарната група на ПП ГЕРБ и заместник-председател на партията пред журналисти в Шумен, запитан за съдебната реформа, съобщи Фокус. Той заяви желанието на ГЕРБ за политически консенсус и внасянето на конституционните промени да е с възможно най- широка парламентарна подкрепа. Цветанов определи като ясни знаци в намирането на такава приемането на стратегията за съдебна реформа, както и изборът на главен съдебен инспектор. Той призова фокусът да се съсредоточи върху параметрите и дискусията, водена през последните 2-3 седмици и да не се залага на някакъв успех в законодателно естество на последни предложения, направени от представители на Реформаторския блок. „Изказванията на представители от Реформаторския блок в последните 2-3 дни ни кореспондират с духа на диалог и консенсус, който постигаме на председателски съвет и този тон, който постигнахме като комуникация дава по- добрата перспектива, отколкото да се лансират в публичното пространство в последните 3 дни предложения, които по никакъв начин няма да доведат до приемането на каквато и да било конституционна промяна”, каза Цветанов. Запитан дали от ГЕРБ са готови на отстъпки, той обясни, че са готови на отстъпки, които могат да доведат до широка парламентарна подкрепа. „Когато дадени предложения се поставят на дневен ред и които биха могли да намалят парламентарната подкрепа, това означава, че те са в невъзможност да бъдат реализирани“, каза Цветанов. Като нереалистично той посочи, предложението за т.нар. импийчмънт към главния прокурор. В момента най- важното и за което министър Христо Иванов настоява, е разделението на ВСС на съответните колегии и пленума, който да избира най- висшите професионални длъжности в съдебната система, посочи Цветанов. „Смятаме, че това да има пряк избор е допълнителна възможност за по- голяма обективност и по- голяма прозрачност в избора на представители от прокуратурата, следствието и съда. За важно считам и засилването на ролята на инспектората”, каза Цветанов. Той добави, че от вторник ще започне събирането на необходимите 60 подписа за внасянето на предложенията за промяна в основния закон.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.