Археолози искат 175 000 лв за разкопки в Търново

Археолозите от Велико Търново искат за новия изследователски сезон държавата да отпусне 175 000 лв. Тази сума е необходима за реализиране на разработените годишни проекти за шест големи обекта в региона.

„Три от местата за разкопки са свързани с праистория, един – с римско време и два със Средновековния Търновград. Надяваме се да получим пълния обем от заявените пари, както стана миналата година. Тогава от държавната хазна бяха осигурени 200 000 лв”, припомнят проучвателите.

Те поясняват, че разкопките ще стартират в праисторическото селище край великотърновското село Хотница. Археолози и студенти ще копаят и на още две могили от същия период край село Петко Каравелово, Община Полски Тръмбеш.

Финансиране се чака и за древноримския град Никополис ад Иструм край великотърновското село Никюп. За поредна година проучвания там ще правят директорът на Регионалния исторически музей в старата столица Иван Църов и археоложката доц. Павлина Владкова. „Работата в археологическия резерват ще е по римската водоснабдителна мрежа и по големите обществени сгради, чиито основи бяха намерени през последните две години”, поясняват изследователите.

Финансиране се чака и за хълма Трапезица в болярския град. Сформирани са четири екипа от историци, които търсят останки от царски сгради, църкви и бойни съоръжения в района на крепостта. Предвижда се и това лято да продължат разкопките по сензационното разкритие от миналата година. Археологът проф.Хитко Вачев изрови неизвестният дотогава манастир на Асеневци в подножието на крепостта Царевец . Там бе намерено погребение на търновски митрополит.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони