Местан: Ще победим злото със своята любов

Лидерът на ДПС Лютви Местан включи и Реформаторския блок в така наречените системни партии.

На традиционния събор Демир баба теке, който е под надслова „Заедно срещу омразата" той коментира по време на 11-минутната си реч, темата, като според него омразата в последно време ескалира и дори намира добра почва в парламента.

Притеснителното според лидера на ДПС е, че езикът на омразата вече се споделя от така наречените системни партии. В тази категория, по думите на Местан, вече е и Реформаторският блок, предаде БНР.

Местан заяви дори, че в някои отношения Реформаторският блок надминава Патриотичния фронт.

В подкрепа на намерението си да пребори злото с любов, пише още Дарик, Местан изрецитирал - първо на български, а после и на турски, стихотворението на Назъм Хикмет „Нека да горим като Керем". (Керем е герой от източна приказка, който в стремежа си да намери правдата, изгаря):

„Той казва ми:
Ей, човече,
ти със своя глас
ще изгориш като Керем
и във пепел ще се превърнеш.
Аз му казвам:
Ако аз не изгоря,
ако ти не изгориш
ако ний не изгорим
как ще превърнем тъмнината в светлина?..."

Стотици от Турция, Румъния, Македония и Гърция се събраха на традиционния митинг-събор в местността „Демир баба теке" край Исперих. Събирането е посветено на 26-годишнината от мирните протести за права и свободи и в памет на 11-те загинали от Лудогорието по време на майските събития през 1989 година.

Сред официалните гости бе посланикът на Република Турция у нас Сюлейман Гьокче, както и цялото ръководство на Движението за права и свободи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини