Стоян Мавродиев: Цветан Василев никога не ми е дал нещо, нито съм му искал

Цветан Василев никога не ми е давал нещо, нито съм му искал. Това заяви Стоян Мавродиев, председател на КФН в предаването ”На шестия ден” по Радио К2. „Никой на никого нищо не е давал и това се доказва от нашата сериозна надзорна дейност по отношение на банката и свързаните лица и е важно да се гледат действията и делата, следствията от нашите действия, а не да търсим интриги и компромати”, коментира Мавродиев. По думите му никой не би отишъл на официална среща, минавайки през камери и охрана, без да се крие, за да върши някакви нерегламентирани неща. Мавродиев допълни, че никога не се е срещал с Цветан Василев в неформални „увеселителни формати” по ресторанти и кафенета.

„Много е важно да се обясни първо, че неясен източник разпространява сканирани ръкописни записки от тетрадки. Предполагаемият източник Цветан Василев отрича да ги е изпращал на медиите и до този момент няма нито един човек в държавата, който да е потвърдил достоверността на тези записки”, каза Мавродиев. По думите му, с тези „съчинения по картинка” се градят „огромни кули от инсинуации и лъжи”.

„В тази т. нар. „тетрадка” или „списък за гости” има заличени полета, моето име е нанасяно върху коригирани с коректор полета, има много странни неща от типа на срещи в събота и неделя”, коментира Мавродиев. „99% от това, където фигурира името ми, е абсолютен фалшификат, нескопосан компромат, сглобка, чиято основна цел е да бъда компрометиран аз и ръководената от мен институция”, каза Мавродиев. Според него по този начин се създава една „обществена мъгла”, зад която ще се реализират много цели на задкулисието.

„Докато всички ние в държавата се тресем от подобни фалшификати, страната всъщност е заплашена от едни много по-големи проблеми като навлизането на капитали с неясен произход в медии и телекомуникации. Въобще, за всеки нормален човек в страната би следвало да е ясно, че скандалите и компроматите всъщност са инструмент за публичен натиск върху институции и хора”, каза още Мавродиев.

Той обясни, че докато КТБ е била стабилна банка, четвърта по големина в страната, от Комисията по финансов надзор са установявали нарушения, заради което е имало над 40 наказателни постановления за стотици хиляди левове глоби. Мавродиев отрече твърдението, че от КФН не са били достатъчно стриктни по отношение на КТБ. „При нас няма свещени крави” заяви той и добави, че е изключително горд и доволен от работата на КФН, която по думите му защитава обществения интерес и стои на принципни позиции, без да се притеснява от заплахи и компромати. Председателят на Комисията по финансов надзор се похвали, че постигнатото в рамките на неговия мандат от последните пет години е оценено блестящо от европейските и международни партньори. Той даде пример с доклади на ЕК от последните месеци, които са били похвални за работата на КФН, която Мавродиев изтъкна, че е единствената българска институция с такъв положителен доклад.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини