5000 лв. трябват за бригада отвъд океана

ИВАЙЛО ЦВЕТКОВ

Студент сте и искате да пътувате? Харесват ви дискотеките в Студентския град в София, но искате да видите и нещо различно? Несъмнено до ушите ви са стигали истории за бригади в САЩ - тлъсти ежеседмични доларови чекове, много приключения и пътувания, но не знаете дали си заслужава риска и инвестицията. Ето някои факти около програмата “Work and Travel - USA”, които ще ви помогнат да вземете решение. Един от стажантите на “Труд” отиде на бригада отвъд океана и ще ви разкаже за тънкостите на това вълнуващо лятно приключение.

Как се кандидатства?

Административната част от заминаването се осъществява с помощта на специализирани в сферата агенции. Повечето от тях са истински професионалисти и предоставят адекватна помощ на студентите - помагат им с документацията, отговарят на всички въпроси, подготвят ги за интервютата, запазват билетите им и т.н. Те са и връзката им с американските организации, които покриват евентуалната нужда от защита на студента по време на престоя му там.

Агенциите отварят врати за кандидатстване през октомври, като продължителността по оформяне на документите, последвано от интервюто за работа, и накрая - интервюто за виза, обикновено е 4 месеца. Агенциите предлагат отстъпки от цената на услугата за по-ранно записалите се (цените на самолетните билети също са по-евтини, ако се закупят по-рано). Закъснелите да не се отчайват - кандидати се приемат дори и през месец май. Процесът за тях може да се съкрати дори до 2 седмици, но цената е по-висока.

Колко ще ми струва?

Цялата процедура по кандидатстването за бригада струва между 4000 и 5000 лв., в зависимост от това дали кандидатът има подсигурена работа преди заминаването или не. Голяма част от разходите са свързани с билета, който може да е много скъп, ако дестинацията в САЩ е на запад и е свързана с много прекачвания. Трябва да предвидите пари за виза (160 долара), комисиона за агенцията (около 1000 долара).

Желанието на студентите да заминат често бива попарено от финансовото им състояние. Месечната стипендия от около 100 лв. и почасовата работа се оказват крайно недостатъчни за спестяване на средства, различни от ежеседмичните им консумативи. Помощта на родителите в случая е от съществено значение, но ако и там студентът удари на камък, винаги би могъл да кандидатства за студентски заем. Условията са следните - кандидатът да няма други заеми, да няма невзети изпити и да има поръчител, близък роднина (също без заеми на негово име). Американците казват - “Никога не говори за пари, те са малък проблем”. Желание има ли, има и начин.

Къде да работя?

Най-предпочитаните дестинации от години наред са курортите по източното крайбрежие и Аляска.

- Дестинация на източното крайбрежие означава поне - по-евтини самолетни билети. Почти всички работни оферти предлагат средно 40 работни часа седмично и са с малко над минималното работно заплащане, но има възможност за започване на втора работа. Там се търсят най-много служители.

- За Аляска самолетните билети са скъпи, около 700 евро (цената на самолетните билети е в евро), климатичните условия са по-сурови, но този щат предоставя работни оферти с по-високо заплащане от средното, предлагано от работодателите в програмата. Именно затова той е най-търсен от студентите.

Програмата предлага работни оферти от още много места. Избора на перфектната комбинация между място, условия и заплащане не е лесно. Трябва да се има предвид, че това пътуване е и голяма доза късмет - реална преценка за нещата може да се направи едва когато се пристигне на място. Затова е препоръчително консултирането с хора, които вече са ходили.

Работата в по-малките и отдалечени градчета намалява вероятността от намиране на втора работа. За сметка на това цената за престой е по-ниска, много често служителите са настанени непосредствено близо до работното им място. Не на последно място тези места предлагат повече работни часове седмично. Това са щати като Аляска, Монтана и др.

По-оживените курорти са предпоставка за създаване на много приятелства. Добре известно е, че студентите на бригада се сближават много бързо и си прекарват страхотно дори и на работа. Там всеки би могъл да работи на две места. Това са щати като Кейп Код, Ню Джърси, Мериленд, Флорида, Калифорния и др.

Идеи за екскурзии в Щатите

Цялата територия на САЩ предлага страхотни места за пътуване и развлечение. От ярките светлини на големите градове до чистия въздух и зашеметяващите гледки в планините, пътуването през тази държава е рядка възможност, от която остават незабравими спомени. В източната част се намират големи градове като Бостън, Ню Йорк, Филаделфия, Вашингтон, Маями.

Често избирана дестинация за посещение е и Ниагарският водопад, намиращ се на границата с Канада. Всъщност по-голямата част от него се намира в Канада, откъдето, казват, гледката е и по-хубава. Много фирми предлагат еднодневен организиран транспорт, чиято цена е около 100$.

Ню Йорк е задължителна дестинация за студентите, които летуват на източното крайбрежие. Вече сме виждали всички негови забележителности по филмите, но качването до върха на Емпайър стейт билдинг, разходката в Манхатън и Сентръл парк и купуването на хот-дог от подвижна будка на тротоара на Бродуей не може да се сравни с нищо друго.

Централната и западната част предлагат спиращи дъха природни забележителности като Гранд каньон, Йелоустоун парк, Йосемити парк и др. Всички те са уникални сами по себе си (природните паркове са дом на изключително интересни и редки животни и растения), а и в същото време много достъпни, тъй като организирани автобуси пътуват ежедневно, с екскурзовод включен към цената. Много популярни услуги са едноседмичните или десетдневните организирани пътувания. За цена между 600$ и 900$, студентите биха могли да изберат между различни маршрутни комбинации, в зависимост от вкуса и предпочитанията си към забележителности. Големите организирани пътувания включват и пренощуването в градове като Сан Франциско, Лос Анджелис (Ел Ей), Лас Вегас, Сан Диего и т.н. Проблемът на тези световни центрове е, че са толкова големи и забележителни, че един ден е крайно недостатъчен за тяхното опознаване.

Град като Сан Франциско - уникално архитектурно творение, столица на съвременни движения и свободи, домакин на интересни забележителности като затвора Алкатраз, не може да бъде разгледан за по-малко от 5 дни.

Холивуд, Бевърли Хилс, Лонг Бийч, Санта Моника - всички те са малки градчета, част от мегаполиса Ел Ей. Градът на звездите - това място има своя собствена енергия и страшно много интересни неща, които би могъл да покаже!

Посещаването на известни градове като тези със сигурност е скъпо. Като пътешественик един студент би искал да разпредели средствата си правилно, повечето от които да задели за обикаляне на забележителностите. Хотелите са твърде скъпи и затова би могъл да се насочи към хостелите. Те предлагат спални, които се делят от 2-3 до 10 души, в зависимост от стаята. За сметка на личното пространство (все пак всеки разполага с шкафче за лични принадлежности), туристите могат да се радват на покрив за около 20$ на вечер - и то в големи градове като Ел Ей! Това е и прекрасна възможност да се запознаеш с интересни хора и да създадеш интересни истории.

За наистина авантюристичните - съществува социална мрежа, която свързва пътешественици от цял свят. Couchsurfing.com (буквално преведено - сърфиране по диваните) е сайт като фейсбук, чрез който можеш да намериш хора, които предлагат дивана си за няколко нощувки срещу цената да бъдеш техен гост! Каква по-добра възможност да опиташ местната кухня, да разгледаш най-интересните места и да попиеш от културата на местните би могъл да получиш? Разбира се, хората, които предлагат диваните си, са много широко скроени и контактни - те търсят културен обмен. Ако искаш да намериш безплатен хотел - това не е начинът.

Най-добре е да пътувате с кола. Може да си вземете под наем (трябва да си поне на 25 г. и да имаш кредитна карта, излиза по около 20 долара), а може и направо да си купите автомобил (и да го препродадете или ако ви се дават 800 долара отгоре, после да си го докарате в България с контейнер). Другият вариант са автобусите. t

Скъпият долар

вдига интереса

СТЕФАН ПЕТРОВ

Броят на студентите, кандидатстващи за летните бригади в САЩ, нараства с около 15% в сравнение с миналата година според Румяна Сотирова от фирма “Юзит Калърс”. Тя се занимава намиране на лятна работа на български студенти в Съединените щати. Една от причините за повишаването на интереса към студентските бригади е високият курс на долара, смята Сотирова.

Според Борислав Милков, мениджър от “Интеграл”, българите са предпочитани от американските работодатели, защото владеят добре английски език и се славят с трудолюбие. С това се обяснява и сравнително ниският процент на отказани визи за българи, в сравнение с други страни като Русия и Словакия. Милков споделя, че кампанията по записването за бригади почти е приключила, но все още се регистрират последните кандидати. Разбира се, подаване на заявка в последния момент ще оскъпи с около 300 долара първоначалните разходи за бригадата.

Според Румяна Сотирова, ако студентът е усърден в труда си и си намери втора работа, той не би трябвало да се върне с по-малко от 5000 долара. Ако по някаква причина той остане без работа, американските партньори на “Юзит Калърс” се ангажират да му намерят адекватно работно място, коментира още Сотирова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини