Вижте най-грозните животни

Те са кривокраки, космати или слузести грозници с озъбени усмивки и издути шкембета. Пръцкат, показват среден пръст или оставят слузести дири след себе си. Толкова са противни, че местните жители често вярват, че срещата с тях носи лош късмет и дори смърт.

"Всички искат да спасят някое сладко животинче от изчезване, но грозните видове също са застрашени. Някой трябва да спаси и тях", обяснява британският биолог и тв комик Саймън Уот, автор на книгата "Грозните животни. Не може всички да сме панди". Той е и основател на Обществото за опазване на грозните животни, в което членуват известни учени, медици, а също и лица от телевизията - комедианти и тв водещи.

Сред звездите в богато илюстрованото издание са дългоносата маймуна, голямоглавата костенурка, прилепът призрак, китоглавата чапла и рибата капка, избрана за най-грозното животно на света през 2012 г. Уот разказва за мадагаскарския лемур ай-ай и неговия дълъг и тънък среден пръст, който може да се върти във всички посоки, и за кадифения червей, който изстрелва от лицето си две струи лепкава слуз. Авторът е в България по покана на Британския съвет, за да участва в Софийския фестивал на науката, който се провежда от 14 до 17 май в Театър “София”. Темата на Уот ще бъде разгледана утре от 19 ч. От сцената млади учени ще защитават избраните от тях достойни за спасяване грозници, а публиката ще гласува за “Любимото грозно животно на София”.

Входът е свободен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини