Да преживееш историята: 28 евро за участие във Ватерло

“Инферно” или самият Дявол организира на 18 юни при Ватерло нова битка, която ще се разиграе пред хиляди зрители. Идеята за романтична възстановка по повод 200 г. от разгрома на Наполеон е на известния режисьор на мащабни шоупрограми Люк Пти, сценограф, художник и собственик на продуцентската компания “Инферно”.

4 видеостени ще дублират поетичния спектакъл, поставен по произведенията на Виктор Юго. Преди дни за представлението бяха пуснати допълнителни 8000 билета, толкова голям е интересът и толкова добра печалбата от реконструкцията на живо, която белгийците организират всяка година. Покрай нея честванията се проточват по 5 дни. Мястото за правостоящ струва 23, а седалката е 28 евро. Ще се играят две представления. За тях пристигат фенове чак от Австралия и Америка. Двата века от Ватерло ще бъдат отбелязани с участието на 5000 “бойци” от цяла Европа, 300 коня и 100 оръдия.

Историческите възстановки са относително модерно хоби. Наистина първите се правят в Англия още през XVII век, а битките на генерал Кутузов срещу Наполеон се разиграват под Москва от началото на XX век, но толкова наситен календар има едва от 2-3 десетилетия. Американците са най-големите поклонници на грандиозните бутафорни сцени, организирани с холивудски размах. Романтика, патриотизъм и любов към историята са основните мотиви за членовете на сдруженията за исторически възстановки у нас. Няколко са по-известните групи, всяка съсредоточена върху конкретен период. “Традиция” от Велико Търново е основана още през 1991 г. и организира реконструкции от Възраждането - Априлско въстание, битките на Караджата, Шипка. “Багатур” е прабългарска школа за оцеляване от Стара Загора, “Абритус” е от “Разград”, “Чигот” и “Авитохол” са варненските формирования.

Художник с броня

Най-известният българин, участник в исторически възстановки, безспорно е художникът авангардист Недко Солаков. Защитен от 30-килограмова рицарска броня, изработена специално за него, той изигра ролята на кардинал Чезарини в битката на Владислав Варненчик срещу турците край Варна от 1444 г. Това се случи във възстановката през 2011 г.

Всъщност тази роля на Недко Солаков е част от една ексцентрична инсталация, пожънала огромен успех в Германия. “Рицари и други мечти” бе разположена в 6 зали на Музея на Братя Грим в Пале Белвю в Касел през 2012 г. Произведението звучи като едно цяло и започва с видеозапис на кратък разговор на художника с актьора Олег Ковачев от любимия му филм “Рицар без броня”, продължава със самата тежка броня, после има портрет на Солаков в нея, както и изображения на другите му детски мечти - от пилот до рокзвезда.

Календар

През май римски празненства

От 25 до 27 май край Разград ще се проведе античният фестивал “Абритус”. Той се организира от клуба за исторически възстановки “Абритус” в римската крепост със същото име. Дейността на този клуб е фокусирана върху периода I-IV век, когато при Разград от римски военен лагер израства цял град с укрепление, модерни за времето сгради, водопровод и е населен с войни ветерани от Апенините. В околностите на Абритус е била голямата битка между готи и римляни през 251 г., в която загива император Траян. В негова чест на 2 ноември пак там ще има възстановка на римски военен лагер, битка между римляни и готи, пазар на роби и римска сватба.

От 29 до 31 май край Хисаря пък ще се проведе античният фестивал „Диоклецианополис“. Организатор е пловдивският клуб “Сила”. Ще бъдат показани гладиаторски борби, сцени от бита на римляни и траки, ритуали и театър.

На 6 юни 

Дни на предците в Плиска

“Чигот” е варненска група от двайсетина души, предвождана от художника Ясен Ненков. Характерно не само за тях е абсолютна вярност към детайла при възстановяването на костюми, оръжия, битки и обичаи. Това става след стриктно проучване на източниците – исторически документи, изображения в църкви, предания, песни. Чиготите, старобългарска дума за мечоносец, са се посветили на периода на Второто българско царство (XII-XV в.)и похода на Владислав Варненчик. Най-представителното събитие на “Чигот” е възстановката на битката на Владислав Варненчик начело на 20-хилядна християнска армия срещу Османската империя през октомври 1444 г.

След участието си вчера в Нощта на музеите в Провадия, където представиха средовековни български обичаи, варненци очакват 6 юни, когато в Плиска ще се състоят Дните на предците. Тази мащабна проява, организирана от другата известна варненска група “Авитохол”, ще събере “актьори” от цялата страна, както и възстановчици от Унгария и Полша.

Меню от византийския архив

„Чигот” правят възстановки не само на битки, а и на бита. Историци от сдружението изследват византийски и латински трактати и възкресяват забравени кулинарни тайни, по които на лагери и празненства приготвят древни вкуснотии. Ясен Ненков изпрати за читателите на „Труд” цяло меню.

Салата: Приготвя се от парченца ябълки, лук на шайби, стафиди и канела. Поръсва се със сол, зехтин и ябълков оцет.

Основно ястие: Говежди език се сварява и се накисва в бадемово мляко и мед за едно денонощие. После се пържи в зехтин.

Сладки: Тесто за хляб се разстила на малки питки. В тях се слага плънка от сушени плодове, канела и мед. Оформят се топки, които се пържат в зехтин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл