Председателят на КФН Стоян Мавродиев: Цветан Василев никога не ми е давал нещо, нито съм му искал

 Финансовият надзор не е позволил никой да остане над закона

Шефът на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев определи като “съчинения по картинки” и “огромни кули от инсинуации и лъжи” пуснатите анонимно списъци на публични лица, за които се твърди, че са посещавали банкера Цветан Василев. “Много е важно да се обясни първо, че неясен източник разпространява сканирани ръкописни записки от тетрадки. Предполагаемият източник Цветан Василев отрича да ги е изпращал на медиите и до този момент няма нито един човек в държавата, който да е потвърдил достоверността на тези записки”, каза още той.

“В тази т. нар. тетрадка или списък за гости има заличени полета, моето име е нанасяно върху коригирани с коректор полета, има много странни неща от типа на срещи в събота и неделя, каквито аз никога не провеждам и това цялата държава го знае, има срещи на дати, в които аз отсъствам от София и от страната, и т.н.”, каза Мавродиев, цитиран от пресцентъра на комисията. В списъците дори се твърди, че шефът на КФН влиза в сградата с охрана, макар самият той никога да не е ползвал охрана. И определя това твърдение като “едно активно мероприятие в стил “Държавна сигурност” и пълен фарс”. Според Мавродиев по този начин се създава “обществена мъгла”, зад която ще се реализират много цели на задкулисието.
“Докато всички в държавата се тресем от подобни фалшификати, страната е заплашена от много по-големи проблеми като навлизането на капитали с неясен произход в медии и телекомуникации. За всеки нормален човек в страната би следвало да е ясно, че скандалите и компроматите са инструмент за публичен натиск върху институции и хора. Всички тези медии, които се правят в момента на стожери на свободното слово, визирам една конкретна медия - “Икономедиа”, която излезе с цяла серия абсолютно скандални заглавия и материали през последните дни, ако те смятат, че разпространението на подобни инсинуации са обществено полезни, аз искам да им кажа, че в бъдеще трябва да са готови да споделят и отговорностите за всички тези кризи”, заяви Стоян Мавродиев пред радио К2.

Председателят на КФН добави, че длъжностната му характеристика предполага срещи, разговори и служебна комуникация с всички представители на ключови институции в банковия сектор. “Може да попитате и г-н Хампарцумян, и г-жа Виолина Маринова, и всички топ банкери в страната - с всички тях съм се виждал в техните офиси, с доста от тях много повече и по-често, отколкото с г-н Цветан Василев. Включително и с г-н Прокопиев /собственик на “Икономедиа”, издател на вестниците “Капитал” и “Капитал дейли”, б.р. / сме се виждали многократно през годините както в неговия офис, така и на различни други публични места. Не виждам нищо ненормално в това, защото са обсъждани напълно легитимни и нормални теми, свързани с финансовата индустрия”, каза още Мавродиев.

Той се върна назад във времето, когато през 2013 г. по думите му се е осъществявала поръчкова компроматна кампания по ТВ7 срещу него и президента Росен Плевнелиев. Тогава е бил един от малкото случаи, в които Мавродиев се среща с Цветан Василев, за да обсъдят защо се случва това. В заключение Мавродиев подчерта: Цветан Василев никога не ми е давал нищо, нито съм му искал. “Никой на никого нищо не е давал и това се доказва от нашата сериозна надзорна дейност по отношение на банката и свързаните с лица”, декларират от КФН.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини