Местан рецитира поема на майчин език (обзор)

“Ние идваме с лозунга - заедно срещу омразата!” Това заяви в събота пред хилядното множество на традиционния събор на Демир Баба теке край исперихското село Свещари лидерът на ДПС Лютви Местан. Ежегодният митинг почита майските събития от 1989 г., които по думите му са пролетта на българската демокрация.

“11 души, които загинаха през тези събития, не загинаха само заради името, вярата и езика. Те загинаха заради демокрацията и трябва да бъдат почитани, а в замяна какво получаваме? Омраза! Неподправена истинска омраза, която се лее и от трибуната на българския парламент”, каза Местан. Пред избирателите си от цяла Североизточна България той повтори обидите, с които “пишман патриоти” се обръщали към депутатите от ДПС, като ги питали: “Вие агънца ли сте или прасета?” “Някакъв друг оприличава призива за молитва с вой на диви животни. Аз трудно различавам говореното на Патриотичния фронт и на т. нар. Реформаторски блок. Те деформират не само дясното. Ние ги наричаме и деформатори на демократичните ценности”, сподели още Местан.

Той специално отбеляза, че Патриотичният фронт иска агитирането на майчин език (за две-три думи) да се наказва не само със “солени” глоби, но и със затвор.

“Ние не се боим от тоя закон. Боим се от справедливия. Почитаме го и го спазваме. Дори да го приемат, ние не се страхуваме, защото имаме огромната армия толерантни избиратели, които ще победят злото със своята любов. Гордея се с вас”, заяви Местан. Той цитира поема: “Ей, човече, със своя глас ще изгориш и на пепел ще се превърнеш” и допълни: “А аз му отговарям - ако ти не изгориш, ако аз не изгоря, как ще превърнем тъмнината в светлина.” След което повтори стиха и своя отговор на турски език под бурни аплодисменти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини