Груевски отказва да подаде оставка, днес се очаква десетки хиляди да излязат на протест

Македонският премиер Никола Груевски категорично отхвърли възможността да подаде оставка, съобщава Радио Свободна Европа.

"Нямам намерение да се оттеглям. Няма да приема и съставяне на преходно правителство. Чувствам за свой дълг да намеря решение как страната да върви напред и това ще стане". Това каза Груевски в телевизионно интервю. Той отново повтори, че "Зоран Заев лично му е признал, че е получил компрометиращите управлението записи, които се разпространяват, от чужда разузнавателна служба".

"Това означава, че той участва в чужд сценарий. Ако подам оставка това ще означава, че съм страхливец", добави Груевски. Според него тримата функционери - вътрешният министър, транспортният министър и шефът на спецслужбите са подали оставки, без да имат вина.

От последния запис, наречен „Бомба 33”, става ясно, че Груевски е бил готов и е участвал в пазарлъци за името на Македония, докато твърди, че няма да прави отстъпки.

Опозицията се събира днес на митинг в центъра на града. Очаква се на площада с искане за оставка на правителството да дойдат десетки хиляди.

Политическото напрежение в страната ескалира след разпространяването на записи, които уличават властта в корупционни схеми, криминални договорки, в управленски цинизъм. Рокадите във властта, които през седмицата направи министър-председателят, както и преговорите с опозицията, не постигнаха ефект. Управлението е обвинявано и заради касапницата в Куманово, при която загинаха осем полицаи, а градът се превърна в бойно поле.

Очаква се и контрамитинг - на привържениците на Никола Груевски, планиран за утре.

Министерството на външните работи в София предупреди българските граждани да пътуват до Македония с повишено внимание заради предстоящите големи антиправителствени протести. Препоръката е пътуванията да се планират така, че да се избягват местата на масови мероприятия и струпване на хора, районите под полицейска охрана, както и да спазват указанията на полицията. От външно министерство съветват при пътуване в района на Куманово да се използва транзитния автомобилен път, който заобикаля града, както и да се следи актуалната обстановка в нейното развитие.



Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят