Талибаните удариха до нашата база в Кабул, няма пострадали българи

Няма пострадали български военнослужещи при самоубийствения атентат днес, който станал днес в близост до международното летище в Кабул, Афганистан. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Терористичната атака е станала около 09.00 ч. местно време извън района на летището. Загинали и пострадали са цивилни местни жители.
В международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа” участва български военен контингент, в състав от близо 110 военнослужещи, дислоцирани в Кандахар и в Кабул. Те изпълняват задачи по охрана на летище Кандахар и съветване и подпомагане на армейски корпус от състава на Афганистанската национална армия.

Терорист-самоубиец e използвал кола на ЕС, за да се взриви край главното летище на Кабул, убивайки трима души, съобщава Ройтерс.

Талибаните са поели отговорността за нападението над колата на европейската полицейска мисия в Афганистан EUPOL, която е в помощ на афганистанските власти.

Говорителката на EUPOL Сари Хаука-Кону потвърди, че една от колите на мисията е била засегната от експлозия до летището. Така каза, че персоналът на EUPOL е в безопасност, без пострадали, но в колата е загинал друг човек.

Говорителят на полицията в Кабул Ебадула Карими добави, че терорист-камикадзе е атакувал чуждестранен автомобил на пътя от главното летище на Кабул до военната база на НАТО. Двама цивилни афганистанци са били убити, а 18 души са били ранени.

Бомбата избухнала на 200 метра от главния вход за летището, край пътя за военната база на НАТО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят