Първо огнище на африканска чума по свинете е открито в Унгария

Демонстрация на способностите на ВВС е включена в програмата на заседанието на Военния комитет на ЕС

В “Пирогов” разкриват 24-часово самостоятелно детско отделение

Бедните в Северозапада намаляват – бягат в чужбина

Корнелия Нинова и Калоян Паргов ще участват в тържествено честване на 70-ата годишнина от учредяването на Коларовската районна партийна организация

Очакват се над 27 млн. лева приходи от Синята зона във Варна Всеки лев ще отива за подобряване на пешеходната инфраструктура, увери кметът Иван Портних

Задържаха френски милиардер за корупция в Африка

9 крави изгоряха при пожар във ферма Повторен оглед търси причините за стихията, досъдебното е за палеж

Представители на ЕК ще посетят Спасителния център в Стара Загора

Секат 60-годишни дървета в Шумен 700 жалби от граждани

Чадърите в Бургас – в светла охра

Д-р Хараламби Бенов,началник на отделението по кардиология в областната болница във Велико Търново: Високото кръвно налягане в над 90 % от случаите е наследствено заболяване

Хванаха избягалия затворник от Пловдив Георги Танчев се укривал при свой познат в града под тепетата

Най-малко 39 са пострадалите при земетресението в турския окръг Адъяман 35 от тях са настанени в болница

Инвестират 1,9 милиона лева за инфраструктура и облагородяване на квартал в Търново Обновена ще бъде и пешеходната алея между два жилищни комплекса

93,5% от заетите в селското стопанство не ползват субсидия или помощ

5,3 млрд. евро могат да получат младите фермери, но в България процентът на млади хора, занимаващи се със земеделие е едва 6,3% от заетите в сектора. Това стана ясно от резултатите на социологическо проучване, проведено по поръчка на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

То беше представено на конференция на тема „Как социалистите могат да привлекат младите хора в ЕС към земеделието“, която се проведе в гр. Садово по инициатива на евродепутата Момчил Неков. В дискусията по проблемите на ОСП и предизвикателствата пред младежите се включиха ръководителят на групата на българските социалисти в ЕП Илияна Йотова, кметът на общ. Садово Димитър Здравков, бившият зам.-министър на земеделието Явор Гечев, социолози, експерти и земеделци.

Най-младият евродепутат-социалист представи програмата и очерта основните трудности и бариери, които младите хора срещат. „Младите хора гледат на земеделието като на прекалено рисковано занимание с голямо ниво на несигурност. Те срещат трудности при създаване на дружества, финансови проблеми, тъй като доходите им зависят от тенденциите на пазара, а и достъпът до кредити е труден. Предизвикателството е в това да дадем повече информация за субсидиите, които могат да получат младежите, начините за кандидатстване и не на последно място да очертаем пред тях перспективите за развитие“, заяви Неков.

Социологическото проучване на агенция „Афис“ очерта съществуващите проблеми и причините за тях. Само 10% от производителите продават своята продукция, а цели 93,5 процента от заетите в селското стопанство не ползват нито една форма на субсидия или помощ. Респондентите заявяват, че липсва информация за програмите и за държавните помощи, а голяма част от тях са на мнение, че административните препятствия са големи.

Близо 50% считат, че голяма част от земеделските производители са изправени пред риска да фалират, ако по една или друга причина не получат обещаните средства. Кредитирането от банките е трудно и с високи лихви, държавата няма политика, с която да защити земеделския производител. Освен това достигането до минималното ниво на приход за участие в програмата, което е в размер на 8000 евро, е почти недостижимо за младите стопани.

В допълнение Илияна Йотова коментира, че Българя е една от малкото страни, в които програмата все още не е одобрена и не е ясно кога това ще се случи. На въпрос защо няма достатъчно информация за финансиране на земеделски стопанства, тя сподели, че въпреки скъпо платените реклами дейността на създадените съвети по земеделие, които имат и регионални представителства, не е достатъчна, а държавата не предприема и никакви други действия за популяризиране на програмата, която би могла да спомогне и за преодоляване на младежката безработица, и за обезлюдяването на населените места.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.