Проф. Атанас Тасев: Повишаването на цената на тока е необходимо, но трябва да става плавно

Повишаването на цената на електроенергията е необходимо, но то трябва да става плавно. Това каза енергийният експерт професор Атанас Тасев пред "Фокус".

Въпросът дали трябва да се повиши цената на електроенергията от 1 юли е комплексен и отговорът не е толкова елементарен. Има два прочита на проблема – единият е чисто икономически, а другият е чисто политически.

По думите му политическият прочит, е че не трябва да се вдига цената на тока с оглед на икономическата ситуация в страната, предстоящите избори и стабилизацията на държавата, а икономическият прочит е точно в обратния контекст и изхожда от тежкият системен дефицит в енергетиката.

„Натрупаният дефицит от милиард и половина плюс ликвидирания системен дефицит очевидно рано или късно ще доведат до необходимост отново да се вдигнат цените на електроенергията”, уточни той. „Ситуацията е толкова сериозна, че трябва да се намери компромис. Вече голяма част от експертната общност говорят за мярката постигането на цената да бъде плавно, декларативно, с определени проценти за няколко години”, коментира проф. Тасев.

„Ако се направи рязък скок, няма го да понесат бедните хора в България и индустрията ще стане рязко неконкурентоспособна. Затова преходът трябва да бъде извършен плавно”, заяви той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини