Илиана Беновска: "Гадните" новини не са новините на България, има градивни новини

Илиана Беновска, политически журналист, създател и мениджър на „Радио К2”, в разговор с Люба Кулезич в предаването „На светло” по Нова телевизия на 17 май 2015, заяви позиции ,че вместо да видим хармония в градивните процеси в България, хората са заливани с цинизми и вулгаризми, хората са дезинформирани ,манипулирани. „Аз не искам да ставам съучастник в това да заблуждавам хората какви са новините.

Беновска съобщи , че вчера , в ефира на „Радио К2“е постигнала договореност с председателя на Комисията по култура и гражданско общество Полина Карастоянова и с представителя на ГЕРБ в комисията Красимир Велчев законова да хигиенизират медийната среда и да спрат журналисти да „тролстват“, да заблуждават хората и да разпространяват клевети и неверни неща. „Искам да помоля и журналисти, и политици,и собственици на медии, и хората - ако сме отговорни, ако не сме търговци на чувства, на ценности да хигиенизираме средата вътре в себе си и около себе си.

По случая със скандала около Кирил Домусчиев и репортера на БТВ Илиана Беновска каза, че е взела интервю от Кирил Домусчиев защо си е изпуснал нервите. Председателят на КРИБ й отговорил, че е бил твърде развълнуван и емоционален. Журналистката продължи, че приема този отговор и добави: „ Нека не забравяме, че всеки човек, който срещаме, е нараним, страхува се от нещо, загубил е нещо, мечтае за нещо. И Домусчиев е човек!”. Беновска заяви, че щом се случва нещо и то е позитивно за Разград, независимо какви са причините, трябва да се види хубаво ли е то, може ли да се продължи. Освен това, посочи Беновска,ако трябва да сме коректни към фактите, в петък стадионът „Арена Лудогорец“ не само ,че не беше празен, а беше препълнен.

„Размишляваш като държавник!”, отбеляза водещата Люба Кулезич. Илиана Беновска отговори, че й е омръзнало първите новини в новинарските емисии да бъдат за изнасилвания, отвличания на деца, рязане на старци с резачки, кражби, дупки по улиците и т.н. „Ние започваме с „не, не, не!”, няма как да станем стабилна, развита и авторитента държава, ако не започваме с „да”!”, подчерта тя.

Мениджърът на „Радио К2” изрази мнение, че наскоро е била изумена от президента Росен Плевнелиев, който е заявил, че България има лоша репутация в Европа, но добра в Азия, защото не може президентът на България да утвърждава нашето лошо реноме, той трябва да работи и да се бори да го подобри.

„Когато някой журналист ми каже - „не“ на лошите новини” започва да ми звучи като цензура!”, отбеляза Люба Кулезич, Илиана Беновска отговори: „Напоследък много си мисли какво ще се случи с моите, с нашите деца, след като нас ни няма, в какво общество ще живеят, каква ценностна система ще им оставим, какво ще бъде онова, което ще ги крепи и ме е страх, че ставам съучастник или пасивно наблюдавам процеси, на които не се противопоставям”.

Причините за напускането на шоуто „България търси талант”.
Люба Кулузеч нарече г-жа Дарина Павлова „госпожа Мулти“.Илиана Беновска рязко се противопостави , че в нейно присъствие иска да се отнасят с уважение към Дарина Павлова и да не я наричат „госпожа Мулти”:“Дарина Павлова си има име и не искам да разисквам личния й живот“. Тя продължи, че никой не се интересува от това дали е имало скандал между нея и Дарина Павлова в „България търси таланти“,а хората се интересуват от това как ще се лекуват, какви ще им бъдат пенсиите, как ще изкарват повече пари, как ще образоват децата си.

Илиана Беновска обясни, че се е съгласила да участва в журито на шоуто „България търси талант”, защото е била поканена от Слави Трифонов и Павел Станчев, хора, които много уважава и не е склонна да търси негативите в тях, а позитивите. Вярвала е, че предаването може, действително, да даде надежда на хората, че то ще бъде място, където ще се види хармония, красота, талант. „Видях, че ние нямаме единни цели, че някои представители на екипа и на журито търсят вулгарната сензация и мога да изредя примери – възрастни жени, които не могат да пеят, но могат да ни залеят с поток от цинизми , това талант ли е?Субект, който се оказа, че се занимавал с политика и участва в близки до това шоу програми дойде, за да ни покаже таланта си как ще легне в ковчег, това не се получи, понеже аз реагирах много гръмко и го поотрязаха.

Беновска отбеляза ,че се заражда цяло ново поколение от талантливи деца,нова генерация ,които трябва да бъдат подкрепени в държава като България – обезлюдяваща се , в демографска криза и обезнадеждаваща се.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини