Протестиращи в Македония крещят към властта: "Убийци"

Десетки хиляди македонци и албанци скандират "убийци" и искат "оставката" на Никола Груевски, предаде БГНЕС.

Хиляди македонски и албански граждани от цялата страна - Битоля, Охрид, Щип, Велес, Прилеп, Струмица и други градове - се присъединиха към жителите на Скопие, за да изразят своето недоволство от режима на Никола Груевски.

Гледай протеста на живо ТУК

Още преди обед булевардите на столицата заприличаха на реки от множеството хора, които бяха дошли, за да кажат на властта: "Сбогом, Груйо" и "Груйо, отивай си". Освен македонците, редом до тях застанаха и албанците. Това е още едно свидетелство, че сценарият на управляващите с инцидента в Куманово не проработи. Миналата седмица в града бе извършена провокация, при която загинаха 8 полицаи и десетки бяха ранени. По този начин Груевски и управляващите искаха да разиграят на етническата карта и да попречат на осъществяването на днешния грандиозен митинг.

Протестът пред сградата на правителството започна с химна на страната. На трибуната излязоха младите. Местен студент заяви, че не желае повече да бъде роб на управляващите и иска да живее в свободна и демократична Македония. Неговото приветствие към събралото се многохилядно множество беше повторено и на албански език.

Десетки хиляди започнаха да скандират "Убийци", когато водещият на националния протест в Скопие спомена името на легендарния македонски журналист Никола Младенов, който загина при съмнителни обстоятелства.

"Дълбок поклон пред храбрите македонски журналисти, които рискуваха всичко, за да кажат истината, а някои от тях дори платиха с живота си като Никола Младенов", каза още водещият пред десетки хиляди македонци и албанци. Той сравни македонския премиер Никола Груевски с румънския диктатор Николае Чаушеску. "Но има още един Никола и той се казва Никола Попоски, министърът на външните работи. И за тримата: Оставка", каза още той.

"Всички вие от тази сграда /на правителството, бел.ред./ ще си ходите. Затвор за Вас", добави водещият, множеството започна да скандира "Затвор" и вдигна ръцете, за да докаже на силите на реда, че са мирни и изпяха химна на страната.

Македония се намира в тежка политическа криза от четири месеца. Причината са разкритията за диктаторските методи на управление на Никола Груевски и неговите приближени, сред които се откроява братовчед му Сашо Миялков, който до преди дни ръководеше службите за сигурност.

Протестиращите обещават да си тръгнат от площада само при оставката на Груевски. Очаква се около 4500 души да останат докрай, докато тази оставка не стане факт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят