Карнавалната фиеста превзе Габрово

Габровци не изневериха на традицията и както всяка година през май си организираха пъстър и весел карнавал с мото "Габровец и котка по гръб не падат!" По традиция най-иронизираните герои на карнавала бяха политиците - наши и чужди, известни личности и събития, както и прословутата габровска стиснатост и недоверчивост.

Не кой да е, а самият Фейс Бойко, в чиято роля успешно влиза актьорът Ненчо Балабанов, долетя с въртолета си, за да коментира карнавала в Габрово. Когато в шествието премина няколкометровата бутафорна фигура на премиера, Фейс Бойко промълви: "Ами добре, докарали са волевата ми брадичка...."
Фигурата на премиера, както му се полага, бе водач на племето българско. А то се състои от...блеещи овце, защото 2015-а е... годината на Овцата. Овчарят отпред ги води към тучни пасища с обещанието "Само аз мога да ви заведа в Аркадия!". Овцете кротко си вървят, но отзад заграждат стадото Вълчан - Доган и Лисан - Местан.
Злополучният нов политик Николай Бареков - Костинбродски "крачеше" унило, с лимон и счупен дудук в ръце, а до него Нешка пита: "На кого ни оставяш бати Цецо?" Путин се появи с най-новия танк АРМАТИ с надпис "Вечният освободител". Веднага дотича и Волен Сидеров с будьоновка, ботуши и надпис "Мама, я Путина люблю..."
Група хора, облепени целите в топлоизолационни материали, със снимката на министър Лиляна Павлова на гърдите, рекламираха санирането - първо индивидуално, после групово. "То е безплатно, но само в капана за мишки", викаха вече санираните.
Появи се и няколкометровата прословута габровска котка, облечена като аргонавт и златно руно на рамо. Кметицата на Габрово Таня Христова, облечена като Мерилин Монро, в компанията на Джон и Жаклин Кенеди и други холивудски звезди, резна котешката опашка с огромна ножица.
За пръв път основателят на града Рачо Ковача, "слезе" от каменния си пиедестал в реката и поведе шествието с цялото си величие. В него участваха 80 картини с около 3000 участници.
Гостите на карнавала, от Белгия, Швейцария, от цялата страна, подочували за габровските шеги и вицове, бяха приятно изненадани от появата на семейството на дядо Миньо Попа, търговец, предприемач и габровски зевзек, автор на много от емблематичните за Габрово анекдоти. И чуха как той учи децата си, че трябва да избират геврек с по-голяма дупка, че на яйцето се слага канелка и се сипва по малко в супата и как да посрещат гости, като ги пращат у комшиите, защото не им стигат столовете...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини