Осъдиха воден шеф за катастрофа с убит

4 години в затворническо общежитие постанови Окръжният съд в Търговище за 46-годишен мъж, причинил по непредпазливост в пияно състояние смъртта на 42-годишен мъж при катастрофа.
Осъденият на първа инстанция Михаил Михайлов е шеф на поповския клон на водоснабдително дружество. Съдът постанови той да плати 80 000 лв. на дъщерята на загиналия и 20 000 лв. на брат му, като отхвърли исковете за по 200 000 лв. над присъдената част като неоснователни. Трябва да покрие и разходите им от по 3 000 лв. за адвокати.

Трагедията, която зачерни няколко живота, стана на 16 август миналата година в 4,10ч. на пътя София-Варна в близост до разклона за село Черенча. Михаилов управлявал служебната "Дачия Логан", в която пътували още 7 човека, включително негови подчинени. На ляв завой при несъобразена скорост с мократа настилка той загубил контрол над автомобила. Колата се ударила в дърво и се преобърнала. На място загинал 42-годишен мъж, а друг на 46 год. е бил тежко ранен. Според присъдата той имал фрактури на 8 ребра, кръвоизлив, счупване на кост, което трайно затруднявало движението на десния крак.

При проверка на мястото на инцидента с "Дрегер" било установено, че шофьорът е с 1,54 промила, съобщиха тогава от полицията. Съдът прецени, че той е нарушил няколко правила за движение, като не контролирал непрекъснато пътното средство, което управлявал. Движел се със скорост, несъобразена с атмосферните условия, с релефа на местността и състоянието на пътя и е превозвал по-голям брой пътници от определеното в свидетелството на колата. В пияно състояние е причинил по непредпазливост смърт и три средни телесни повреди.

Съдът реши присъдата да се изтърпи в затворническо общежитие от открит тип при първоначален общ режим, както и отнемане на правото да управлява автомобил за 6 год. След влизане в сила на присъдата колата от катастрофата трябва да се върне на дружеството.

Присъдата на Окръжния съд в Търговище подлежи на обжалване пред Апелативния във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини