Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Британец продаде марков чайник на 200 години за 650 000 евро

Атина към Анкара: Не сме Ирак или Сирия, можем да се защитим

Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Започна градеж на храм “Св.Райко Шуменски”

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Протестиращи блокираха отново пътя Е-79 край Видин

Кушията в Априлово през обектива на “Труд” (СНИМКИ)

Мъже с качулки запалиха камиони и багери на транспортна фирма

МВнР: Избягвайте пътувания на Балканите заради тежката зимна обстановка

Махат „Александър Велики“ от летището в Скопие (ВИДЕО)

Нови изисквания към общинските съветници ще има от следващия мандат

60-годишен закон засяга над 10 000 деца годишно у нас Игра „Не ме съди, човече” събра родители и хлапета във Варна

Цветан Цветанов в Симитли: Президентът желае скандали, огорчен е, че не може да управлява страната еднолично (СНИМКИ)

Деца на Фондация „Димитър Бербатов“ със златни медали от математическа олимпиада

Калфин: Полицаите в пенсия на 50

Полицаите, работещи на терен, ще се пенсионират на 50 години, а останалите – на 53. Това предложение на синдикатите в МВР е прието от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и ще бъде включено в проекта за промяна на Кодекса на труда, който ще се гласува в сряда от кабинета, съобщи Калфин по БНР.

„В специалните ведомства трябва да направят разграничение за различния вид труд, неговата тежест, рискове и т.н. Такъв текст ще има в предложения законопроект“, каза Калфин.

Вицепремиерът потвърди информацията, че в петък е предложил на социалните партньори по-смекчен вариант за пенсионната реформа. Вместо увеличение на осигуровките с 4,5 процентни пункта, с което работодателите не се съгласиха миналата седмица, той е предложил увеличение на два пъти с по 1 пункт – през 2017 и 2018 г. Възрастта за пенсиониране на работещите първа и втора категория труд е намалена с 2 години спрямо първоначалното предложение. По думите му по новите предложения има „сравнително висока степен на съгласие“. Все още обаче имало отворени въпроси: инвалидните пенсии и необходимите промени в частните пенсионни фондове.

За да се реши въпросът с инвалидните пенсии, трябва да се създаде единна социално-медицинска експертиза, която следва медицинската констатация за съответното увреждане. За това обаче ще са необходими поне няколко месеца, каза Калфин. Той защити нуждата от капиталов стълб в пенсионната система, но каза с промени в закона ще се даде възможност на пенсионните дружества да се активизират.

Промените ще се гласуват в сряда от кабинета в присъствието на синдикатите и работодателските организации, които са поканени на заседанието от премиера Бойко Борисов. Най-вероятно договорки по пакета промени обаче ще се правят до последния момент в сряда.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.