Питаш съседа за сметката за парно

ДО 3 МЕСЕЦА БЕЗПЛАТНА КОРЕКЦИЯ НА ФАКТУРАТА

Абонатите на топлофикациите в страната разполагат с три месеца, за да поискат безплатна корекция на сметките си за парно след годишното отчитане. Освен това е нужно и съгласието на 63% от съседите им, за да бъде направена корекцията, която най-вероятно ще вдигне техните сметки.

Цените на услугата за поправка на сметки след изтичане на сроковете е между 4 лева на апартамент до 60 лева за блок с над 45 отделни жилища. Нужда от корекция няма единствено в блоковете, които са преминали изцяло на дистанционно отчитане на уредите.

В момента топлинните счетоводители правят годишен отчет, чиито резултати трябва да са готови и разпратени до клиентите до 5 юли. След това абонатите разполагат с 1 месец, за да обжалват разпределението на сметката си. В случай че са недоволни след направена корекция или такава не е направена, те разполагат с още два месеца, за да я обжалват – от 5 август до 5 октомври.

Всеки топлинен счетоводител има собствена тарифа за отчитане на уредите за дялово разпределение, която абонатите с отчет на място плащат веднъж годишно на „Топлофикация”. В тази цена влиза дяловото разпределение, както и цената на два отчета – първа дата и втора дата. Всяко допълнително посещение извън датите се заплаща.

Цените на тази услуга също са различни, показва справка на сайтовете на най-големите топлинни счетоводители у нас. Те започват от 10 лева за посещение и достигат до 3 лева на уред плюс 7 лева за посещение, но не повече от 24 лева. Част от дружествата предлагат и фиксиране на точен час за посещението, но тази услуга се заплаща 18 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес