Полицейски шеф в Чечня се ожени за 17-годишна, Кадиров танцува лезгинка на сватбата (обзор)

Президентът на Чечня Рамзан Кадиров (38 г.) танцува лезгинка на сватбеното тържество на 17-годишната ученичка Луиза Гойлабиева и Нажуд Гучигов (47 г.) - шеф на районно управление на МВР в руската република. Сватбата предизвика шум в Русия след твърдения, че съюзникът на Кадиров вече имал друга жена и семейство, а сватбата била “доброзорна”.

В. “Новая газета” писа преди седмици, че село Байтарки, където живее момичето, било блокирано от силите на реда, след като Гучигов - шеф на полицията в Ножай Юрт, дал ултиматум: да му бъде предадено момичето до 2 май (когато навършва 17 години и по закон може да се омъжи), или той ще си го прибере насила.

На влизането в гражданското в Гродни момичето изглеждаше унило и трябваше да бъде попитано три пъти дали иска да се омъжи, преди накрая да каже “да”, предаде АФП. Дни по-рано тя обяви пред медиите, че се омъжва по собствено желание. Тържеството продължи в ресторант в присъствието на Кадиров, който пожела щастие на младоженците и танцува лезгинка в тяхна чест.

Преди бракосъчетанието пълномощникът на Кремъл по човешките права Ела Памфилова разкритикува средновековните практики, изразявайки надежда този брак да не се състои.

Отговарящият за правата на децата Павел Астахов каза, че сватбата не нарушава закона за минималната възраст на младоженците, но не отговори на въпроси дали няма полигамия, която е забранена в Русия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят