Телефонен измамник осъди прокуратурата

Осъден за телефонни измами спечели дело срещу прокуратурата за това, че е лежал с 41 дни повече в затвора. Държавното обвинение ще трябва да му плати 2700 лв. за това.

Сашо Радев от златоградското село Ерма река поиска обвинителите да му платят обезщетение от 8200 лв., а отделно и 2000 лв. за незаконното му задържане. Окръжният съд не одобри цялата сума, но му присъди част от нея - за това че е “изпитал силни душевни терзания”, докато прокуратурата забравила да го освободи от затвора в Пловдив, след като му изтекло наказанието.

27-годишният мъж получи година и половина затвор през 2013 г. за няколко телефонни измами, направени две години по-рано. Той твърдеше в съда, че е бил заплашван и принуждаван от мистериозни мъже да се занимава с измами. Колко жертви е имал през цялата си кариера на измамник не се знае. В процеса бе доказано, че се обадил на жена в село Пловдивци по схемата “Майко, направих катастрофа, дай пари да ме пуснат от ареста”. Жертвата взела заеми от комшии и близки и му дала 1300 лева. По същата схема Сашо Радев измамил и други жени от смолянското село Павелско. В хода на следствието бе търсена, но не бе намерена връзка с телефонната мафия от село Ветово, Русенско.

За нуждите на съдебното дело, което той води срещу прокуратурата, от затвора в Пловдив изпратиха на магистратите подробна справка за престоя му там, който продължил от декември 2011 г. до 28 януари 2014 г.

Пред съда измамникът успя убедително да докаже, че 1 месец и 11 дни е прекарал незаконно зад решетките.
Според държавното обвинение грешката не е тяхна, а на затворническата администрация, която не е изчислила и приспаднала дните, в които Сашо Радев е работил в затвора.

“От наша страна няма реално бездействие”, твърдят от държавното обвинение.
Надзирателите са на обратното мнение, те твърдят, че разчитали на уведомления от прокуратурата. След излизането си от затвора Сашо изкарал шофьорски курс, хвалят се негови близки. Сега бил на гурбет в Германия, но те не знаели с какво точно си изкарва прехраната там.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони