Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Изтече срокът за присъдата на Цветанов

Трийсетдневният срок, в който Върховният касационен съд (ВКС) трябва да се произнесе по делото за престъпление срещу правосъдието срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов изтече вчера. Две съдебни инстанции го осъдиха на 4 г. затвор заради отказа му да разпореди използването на разрешени от съдия спецразузнавателни средства. Очаква се ВКС да обяви присъдата утре или в някой от следващите дни,тъй като срокът по закон е препоръчителен.

Бившият министър поиска преди месец от ВКС да отмени осъдителната му присъда и заяви, че невинен. Той отказа да коментира защо, след като не е извършил престъпление, е обвинен от прокуратурата с аргумента, че уважава институциите. А тези дни в качеството си на политик се обяви срещу реформаторската идея за импийчмънт на главния прокурор.

Делото е за шестте “не”-та с по три удивителни, които Цветанов като шеф на МВР постява под съдебно решение да бъде подслушван бившия великотърновски антимафиот Орлин Тодоров. Съдебното решение е издадено по искане на разследващи полицаи според които Тодоров е извършил тежко престъпление.

Защитникът на Цветанов Менко Менков предупреди, че ако последната съдебна инстанция потвърди четирите години затвор на клиента му, ще сезира Европейския съд по правата на човека. Немският му адвокат Ханс-Петер Ул обеща да поиска от Европейската комисия да провери всички съдебни дела срещу Цветанов, независимо дали са приключили с оправдателна, или осъдителна присъда и намекна, че има съмнения относно действията на прокуратурата по случая.

Още след първото “виновен” Цветанов обвини съда в поръчковост, а след потвърждаването на 4-те години затвор съпартийците му излязоха с декларации в този смисъл.

Новият председател на ВКС Лозан Панов допусна журналистите да наблюдават  компютърния избор на съдебния състав, от който зависи дали Цветанов ще лежи,  дали присъдата му ще стане условна или оправдателна, или казусът ще бъде върнат за ново разглеждане. На случаен принцип бяха определени съдиите Татяна Кънчева, Жанина Начева и Бисер Троянов, който като бивш член на ЦИК от квотата на ГЕРБ си направи отвод. На негово място в състава влезе Биляна Чочева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете