ЦСКА и „Левски” се връщат към 1986 г.

Година след година от ЦСКА и „Левски“ се лющи гордостта, аурата тъмнее, амбициите креят, пари няма, а в Европа отбор не са отстранявали от 5 години. И през месец май 2015-а няма да е чудно, ако за първи път от 29 години ЦСКА или „Левски” не завърши поне втори. За последно се случи през 1986-а. Край на двуполюсния модел.

След финала за купата през юни 1985-а, спечелен от ЦСКА срещу „Левски” с 2:1, Политбюро на БКП разби грандовете. Повече пострадаха „сините” от наказанията, но достатъчно – и „червените”. На двата клуба отнеха ключовите двигатели за мощта – извадиха ги изпод фуражките на Министерството на отбраната и МВР. Прекръстените на „Средец” и „Витоша” отбори започнаха следващия сезон в немотия, сравнима със сегашната. Тогава например на „Герена” се престраши да дойде едва един футболист – Стефан Василев от „Миньор”, който и си тръгна след година. Вече нямаше защо да се ходи при „червени” и „сини”...

„Берое” стана шампион пред „Ботев” и „Славия”. А в предишните 5 сезона столичните величия неизменно заемаха първа и втора позиция. Изведнъж през 1986-а ЦСКА завърши четвърти, а „Левски” – пети. Излиза, че ако сега армейците приключат пети, двата гранда ще се окажат през 2015-а разбити, както и Политбюро не ги е разбивало навремето...

Още през 1986-а обаче настанаха масови опрощавания на наказаните от ЦСКА и „Левски”. Намериха се и парички. Мощта се върна. „Сините“ дори взеха Купата на България, а армейците – на Съветската армия.

В следващите 28 сезона ЦСКА и „Левски” 14 пъти окупираха заедно челните 2 позиции. За последно се случи през 2009-а. Последваха 4 сезона, в които грандовете вкупом се наместваха на второ и трето място. До 2014-а. Миналата година за първи път от 1999-а насам само единият колос взе медал – ЦСКА втори, „Левски” пети.

В тези първенства от сезон 1986/87 до 2013/14 година „сините” спечелиха 10 титли срещу 8 за „червените”. Други отбори обаче триумфираха 10 пъти.

През 1986-а „Берое” просто се възползва от тоталитарната гилотина върху властващите във футбола. След 10 ноември 1989-а „синьо-червеното” иго бавно се разпадна. И четвърт век по-късно грандовете вече изглеждат грандове само като запалянковска маса, която обаче става все по-пасивна, трудно ходи по стадионите, особено в трудни моменти...

„Синьо-червеният” модел се оказа първо накърнен, а после разбит, най-вече от мощни бизнесмени, които някои наричат олигарси като повечето в юношеството си са тренирали борба.

За 1991-а се позлати „Етър” с блестящото поколение на Красимир Балъков и треньор Георги Василев. През 1996-а „Славия” със СИК в ръководството ликува в скандално първенство. В следващите два сезона дойде ред на новосъздадения „Литекс” с Гриша Ганчев да пребори статуквото. За първи път от началните две първенства в родната история провинциален тим спечели 2 титли поред. „Владислав” (Вн), наследен от „Черно море”, е шампион за 1925-а и 1926-а.

И - за първи път от 60-те години 2 титли поред се изплъзнаха от колосите. През 1963-а първи е „Спартак” (Пд), а през 1964-а печели „Локомотив” (Сф).

„Локомотив” (Пд) на Георги Илиев стана сензационен шампион за 2004-а. И след онази 2009-а, в която „Левски” и ЦСКА си разиграха шампионски мач като в доброто старо време и станаха съответно първи и втори, царството им свърши. Още 2 титли за „Литекс”, после – 4 за „Лудогорец” на Кирил Домусчиев. И? Ами връщаме се към 1986-а...

В посочените първенства от последните 2 десетилетия синьото (по-често) и червеното поне влизаха в ролята на яростна конкуренция за шампиона. А сега носталгично тъжно ще е ЦСКА (седмият „Левски” естествено не се брои) да изпусне и среброто.

В историята на „А” група, в която първата титла е за „Герена” през 1949-а, само 3 пъти „сините” или ЦСКА не са поне втори. Случва се за първи път през 1963-а, когато шампион е „Спартак” (Пд), сребърен е „Ботев” (Пд), а „червените” вземат бронза. През 1967-а начело са „канарчетата”, втори е „Славия”, а „Левски” е трети. Последният прецедент е от онази 1986-а. Няма друг случай и двата гранда да са извън тройката. Но ако не изникне промяна на „Армията” и на „Герена”, пак ще се получи. Ако не сега, то догодина. И за още доста години като онази 1986-а...

Грандовете 37 пъти окупират челните 2 места

Всъщност в България тираничен двуполюсен модел във футбола има само в периода от 1969-а до 1985-а. Натикването на „Левски” към милицията вдига ресурса на клуба, колкото и „сините” да се гордеят с викането „Оле – нищо общо с МВР”. В периода от 17 сезона, в който и двата колоса играят под пагон, ЦСКА се радва на 10 титли, „Герена” – на 6. Само „Локо” (Сф) през 1978-а пробива до златото.

Стартът на двувластието е още от създаването на армейския клуб през 1948-а, когато става шампион, а „сините” са втори. Но властта на двуглавата футболна ламя все пак не е чисто диктаторска. Нататък до въпросната 1969-а три пъти други стигат до титлата, като ЦСКА взема още 12, а „Левски” – 5.

Създаването на армейския клуб измества от голямата игра „Славия”. Навремето двуполюсният модел е „бяло-син”. В периода от началото през 1925-а до 1947-а „Славия” е номер 1 с 6 титли срещу 5 за „Левски” и 9 за останалите отбори.

После в периода 1948-1985 г. обаче общо 23 пъти „червени” и „сини” заемат и първо, и второ място, като едва 4 пъти изпускат върха. Това е неприлично, разбира се, особено диктатурата от 1969-1985 г. Но и настоящото състояние на ЦСКА и „Левски” не им прилича. Колосите общо 37 пъти от 1948-а до днес са превземали заедно челните две позиции, а сега и двата да изпаднат от тях...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ