Предизборно: Преселването по настоящ адрес - двойно

В пъти са нараснали случаите на смяна на настоящите адреси в някои области с наближаването на местните избори. Това показва справка на Министерството на регионалното развитие. От 1 февруари до 25 април 2014 г. в цялата страна 55 288 души са заявили нов настоящ адрес, а за същия период в изборната 2015 г. бройката е почти двойна - 91 199 души.

Най-голямо е “преселението” във Видин - ръстът на новите настоящи адреси е над пет пъти - 2967 за първите месеци на тази година, сравнено с 578 за 2014 г.

“Шампион” е община Грамада, която е нараснала с 681 души. Според кмета Николай Гергов (НДСВ) става дума за схема, проигравана и на предишни местните избори, но тогава участниците били много по-малко. Пред Радио “Фокус” той каза, че постоянните жители са малко над 1750 души и “новите граждани” могат да решат директно избора на кмет на с. Тошевци и на Грамада. Според местни хора “преселенците” получавали 25 лв. преди изборите и още толкова след вота.

Увеличение на населението от почти 20 пъти - от 5 на 95, има и в най-бедната община в България - Бойница. Същото се наблюдава във всички общини на Видин, без Кула - родното място на лидера на БСП Михаил Миков. Привлекателен за нови жители се е оказал и Белоградчик.

Освен във Видин тенденцията за предизборно преселение е най-силно изразена в областите Перник, Монтана и Кюстендил.

В област Перник с нови адреси са се сдобили 1959 души при 691 преди година. Най-забележимо е “преселението” в Ковачевци, където са се записали 280 души при 28 преди година. Населените места в община Трън са се оказали 8 пъти по-притегателни - 202 души са с нов адрес там при само 25 за същия период на 2014-а. От Брезнишко са “привлечени” 149 души, при 73. Подобно движение има и в Земен и Радомир. Двойно, от 424 на 952, са нараснали новите адреси и в самия Перник.

В Кюстендилско най-набъбнало е населението на община Трекляно - почти 35 пъти. Новодомците сега са 313. В Кочериново от 27 новите жители са нараснали до 231, а в Бобошево - от 11 на 240. В област Кюстендил новите адреси са 1771 при 612 за м.г.

В област Монтана местообитанието са си сменили 2926 души при 1067 в началото на 2014 г. Най-много са новиге жители на Бойчиновци, Вършец и Медковец.

Във Враца са се “преселили” 4 462 при 1139 м.г. В Сливен, Ловеч, Добрич, Пазарджик и др. ръстът е двоен. Намаление при настоящите адреси е отбелязано само в Кърджали и София-град.

По закон

Без удостоверения за вот по настоящ адрес

Единственият начин, по който местните власти могат да противодействат на “изборното преселение”, е да откажат издаване на удостоверение за гласуване по настоящ адрес, ако установят, лицето в действителност не пребивава там, където иска да гласува. Документът е нужен при вот по настоящ адрес за местни власти, тъй като за този вид избори в Изборния кодекс е предвидена уседналост. Според закона за кмет и общински съветници в дадена община право да пуснат бюлетина имат само граждани, чийто настоящ адрес е бил в съответната община поне 6 месеца преди вота.

Удостоверенията за гласуване по настоящ адрес на местни избори обикновено се вземат от съответната община 14 дни преди деня на вота. Тогава избирателят бива заличен от изборните списъци по постоянния си адрес, припомниха вчера специалисти по провеждане на избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини