Ден на отворените врати във Висшия съдебен съвет

Висшият съдебен съвет (ВСС) отваря врати за граждани в рамките на инициативата Ден на отворените врати на 18 май от 10.00 часа.

Инициативата се реализира в рамките на проект, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. През месец април в рамките на проекта бяха организирани и проведени поредица дни на отворените врати в петте апелативни съдебни района – Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново и София, в които се включиха над 1000 участника от различни целеви групи на проекта – ученици, студенти, хора в неравностойно положение и представители на бизнеса. пише БГНЕС.

Програмата за Деня на отворените врати на ВСС предвижда презентация на статута, структурата, дейността и правомощията на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт. Ще бъдат обявени печелившите ученически есета от конкурса за ВСС на тема "Познатата и непозната съдебна власт" и връчване на наградите на победителите. Ще бъде връчена наградата за медийно отразяване на "Дните на отворени врати в петте апелативни района", връчване на ежегодната награда – "Грамота" за медия/журналист за най-обективно отразяване на дейността на ВСС. Ще има среща с главния секретар на ВСС и директорите на дирекции в администрацията, които ще представят историята на ВСС и дейността на административните звена, представяне на стажантската програма от студенти участвали в нея.

В рамките на инициативата е предвидена информационна обиколка на сградата на улица "Екзарх Йосиф" 12, среща с представители на постоянните комисии на ВСС за представяне на дейността им, среща с директорите на дирекциите към съвета, както и демонстрация на системата за тайно гласуване в Заседателна зала.

Целта на "Дните на отворените врати" е да бъде предоставена непосредствена възможност на гражданите да се запознаят на място с дейността на ВСС и институциите в съдебната система, както и да получат максимално достъпна и разбираема информация за структурата на съдебната система, включително за ролята и функциите на ВСС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини