Ципрас не знаел, че Гърция има пари да плати на МВФ

Рискованата игра за избягването на гръцкия фалит изглежда разкрита, след като стана известно, че Алексис Ципрас е казал на кредиторите, че страната може и да няма възможността да изпълни своите задължения към Международния валутен фонд, пише Daily Telegraph.

Гърция за малко избегна наказателните санкции на МВФ след като изпразни своя резервен фонд, за да изплати на международния кредитор транша от 750 милиона евро.

Но стана ясно, че гръцкия министър-председател не е бил наясно какви точно са паричните резерви само дни преди на страната да се наложи да плаща.

Според информация на гръцкия вестник „Kathimerini“, Ципрас е писал на шефа на МВФ Кристин Лагард, на президента на Европейската централна банка Марио Драги и на европейският комисар Жан Клод-Юнкер, че неговото правителство ще обяви фалит без да използва резервните фондове, няколко дни преди крайния срок за плащането.

Гръцкия премиер също е помолил Европейската централна банка да позволи неговото безпарично правителство да емитира краткосрочен държавен дълг и е поискал връщането на 1,9 милиарда евро печалба на банката от гръцки облигации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят