Кипърците без визи помежду си от полунощ

Изключително оптимистична крачка беше направена на преговорите между лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ, пише "Български новини".

Изненадващият ход беше обявеното от лидера на кипърските турци облекчаване на движението през демаркационната линия, разделяща Кипър, като част от пакета мерки за изграждане на доверието между двете общности.
От неделя в полунощ се премахват формалностите и ограниченията за преминаването от кипърската гръцка част през разделителната “зелена линия” към окупираните територии. До момента кипърските гърци и гражданите на ЕС, живеещи в контролираните от правителството на Република Кипър зони, влизаха в окупираните територии с “виза” за т. нар. “Севернокипърска турска република”, която се издаваше на пропускателните пунктове.

Тази процедура беше въведена от страна на кипърските турци през 2003-та година при отварянето на първия пропускателен пункт през контролираната от ООН “зелена линия”. Тя предизвикваше силно недоволство сред кипърските гърци, според които изискването за “виза” е нарушение на правото им да се движат свободно в рамките на собствената им страна. Процедурата нарушаваше и регламента на ЕС за “зелената линия”. Преминаването вече ще става само срещу документ за самоличност, каквато е и сега практиката при влизането от окупираните територии в свободните зони.

От своя страна президентът на Кипър Никос Анастасиадис предаде на лидера на кипърските турци координати на 28 минни полета, останали от военните действия през 1974-та година, които сега се намират в окупираните територии. Анастасиадис и Акънджъ постигнаха днес съгласие и по въпроси, свързани с безследно изчезналите след трагичните събития от 1974-та година, както и за създаването на съвместен комитет, който да координира и подпомага културното сътрудничество между двете общности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят