Кристалина Георгиева: Европа не се е отказала от Македония

Европа не се е отказала от Македония. Следим много внимателно това, което се случва и знаем, че най-сигурният начин да бъдат преодолени проблемите пред които са изправени е да станат част от общото европейско семейство. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, предаде македонското електронно издание Net Press, цитирано от Фокус.

По думите на Георгиева това, че ЕК не възнамерява да приема нови страни-членки през следващите пет години, не означава, че не подготвя страните кандидати за членство.

„Напротив. Въпреки че бюджета на Европа сега е по-малък в сравнение с предишните седем години, парите които отделяме за страните-кандидати за членство са увеличени и обръщаме специално внимание на институциите, без които те няма да могат да се присъединят към ЕС“, заявила Георгиева. По думите й ЕС следи внимателно ситуацията в Македония.

„Тревожим се за ситуацията, защото когато се пролее кръв в нашия регион на Балканите това е опасно. Призоваваме за здрав разум. Видяхме, че бяха предприети всички мерки, включително и оставки в правителството на Македония. Комисарят Йоханес Хан, който отговаря за нашите съседи е във всекидневен контакт с правителството и опозицията. Ние призоваваме да се седне на масата на преговори. Самата Македония трябва да реши кой е най-добрият път за решаване на тези вътрешни проблеми“, заявила Кристалина Георгиева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят