Брокери: Руснаците закъсняха с резервациите си за наеми на имоти по морето

Руснаците тази година закъсняха с резервациите си за наемане на апартаменти и къщи на морето, казват имотни брокери по родното крайбрежие, цитирани от "Монитор".

„В друга година започват да правят резервациите си още от януари, а сега се активизираха чак в края на март и през април. Оставиха нещата за последния момент, защото им беше скъпо да пътуват до България”, казва Теодора Димитрова от „ЕРА България”. „Те обикновено идват между юни и септември. Повечето наемат апартаменти в затворените ваканционни комплекси по курортите. Някои от тях с повече пари, ангажират и къщи.

Освен да са в затворен комплекс, изискванията им са там да има определено обслужване - магазини и ресторанти, както и разнообразни развлечения. Повечето руснаци, прекарващи лятото си у нас, предпочитат да са близо до големите градове - Варна или Бургас, за да могат по-често да ги посещават”. Според Димитрова през това лято руснаците, които ще наемат имоти по българското Черноморие, определено ще са по-малко.

Полина Стойкова от BG properties смята, че чужденците предпочитат да наемат главно апартаменти с една или две спални в курортите по Черноморието. „В последните години се оформи един стабилен пазар за сезонни наеми по морето”, добавя тя.

Курортисти и сезонни работници са основните наематели в градовете. „Сега идват хора, които работят сезонно тук и наемат квартири”, казва той. „По няколко души се събират за да вземат по-изгодно големи апартаменти. Има случаи на наемане на къщи и вили по морето за морето, но това не са масови случаи. Във Варна вече започнаха работа чужди високотехнологични компании. Част от техния персонал идва от други места на страната и също наема квартири. Донякъде пазарът засега е разумен като оферти”, казва той. По думите му във ваканционните комплекси бизнесът с даване под наем основно се държи от туристическите фирми. Те по договор със собствениците дават имотите краткосрочно на хотелски начала.

До €4500 за месец в къща край вълните

Около 40 са обявите за наемане на къщи във и край Варна, като те варират от 750 лв. в центъра до 4500 за 500 квадрата в Евксиноград. За същите пари може да наеме и къща от 800 квадрата в местността Ален мак.

Около 250 са офертите за обзаведени гарсониери във Варна, като те варират от 80 до 430 евро. Максималната е за района на Евксиноград. Двустайните от сегмента са около 700 и исканият наем за тях варира от 100 до 800 евро. Около 500 са обявите за тристайни с площ до 150 кв. м, сочи още статистиката на imot.bg. Най-ниската е 135 евро, а най-високата - 1800 евро за жилище от 111 квадрата в Морската градина.

За 30 мезонета и многостайни апартамента във Варна се търсят наематели. Предложенията варират от 400 лв. за многостаен при Колхозния пазар до 1500 евро за морската градина и Евксиноград.

Доста по-ниски са наемите за къщи по Южното Черноморие. Най-високата оферта извън Бургас от 1000 евро е за имот от 480 кв. м с малък двор в Несебър. В областния град според сайта се търсят наематели за 3 обзаведени къщи. Най-много 1100 евро се искат за имот в кв. Сарафово.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес