Аматьор с присаден бъбрек спечели купа от тенис турнир

35-годишният Заварин Балтаджиев от Велинград, който от 10 г. живее с присаден бъбрек, спечели първата купа за трансплантирани пациенти на IV национален тенис турнир “Anesthesia Open”, организиран от Медицинския университет във Варна със съдействието на Изпълнителната агенция по трансплантации.

На кортовете в кв. “Чайка” за първи път тази година, освен студенти по медицина и лекари от всякакви специалности, сили мериха и двайсетина българи с трансплантирани органи. Повечето бяха дошли във Варна с близките си.

100 лв., грамота и кутия топки спечели Заварин, надвивайки колеги по съдба от Варна, Бургас и Кърджали. “Аматьор съм, наложи се да сменя на корта друг състезател, който наскоро бе опериран от херния”, сподели търговецът, който бе довел за агитка двамата си малки синове.

Заварин сподели, че животоспасяващата операция си направил в Пакистан.

“Нямаше подходящ донор сред моите близки, а за бъбрек от починал тогава се чакаше много. В Пакистан пък още бе разрешено да се присаждат органи от жив непознат, а и вземаха най-евтино - 15 000 долара”, разказа мъжът.

“Няма друго място, където лекари и пациенти да са разделени само от мрежата на един корт. Целта ни е да покажем, че животът и здравето побеждават отчаянието и че в това общество, в което вече всеки мрази всеки, е възможно различни по образование и съдба хора да общуват и спортуват заедно.” Това сподели проф. Вилиян Платиканов, шеф на Катедрата по анестезиология, спешна и морска медицина в МУ, която е идеен двигател на турнира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони