5% от българите с I-net банкиране

България е почти на дъното в класацията по използване на интернет банкиране в страните от Централна и Източна Европа. Само 5% от българите използват мрежата за различни финансови операции. По-нисък е този показател единствено в Румъния, където едва 4% от населението използва интернет банкиране.

Това става ясно от анализ на Уникредит, представен по време на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие в Грузия.
Сред страните в региона онлайн услугите, свързани с личните финанси, са най-развити в Чехия. Там 46% от населението използва интернет банкиране. След това се нарежда Словакия с 41% и Полша с 33%.

От данните става ясно още, че делът на картовите разплащания като процент от брутния вътрешен продукт (БВП) у нас също е най-нисък сред страните от региона. Той възлиза на едва 4,2%, като се имат предвид данните за 2013 г. В същото време трансакциите с пластики в България отчитат средногодишен ръст от 14,9%. За времето от 2008 г. до 2013 г. банковите клонове у нас са намалели с 0,8%, а банкоматите са се увеличили с 2,5%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес