Брюксел стартира две наказателни процедури срещу България

Българин беше арестуван в Гърция за умишлен горски палеж

Не са обсъждани никакви мерки, ако старите дизели от Германия наводнят България

Юбилейна пощенска марка отбелязва 140 години от създаването на Българската армия

Прокуратурата търси виновните за поредния гаф с проверките на Летище София

Франция криминализира употребата на смартфони в училище

Vivacom ще продава Xiaomi на атрактивни цени през сайта си В следващите 4 дни смартфоните на бранда стават още по-атрактивни

Русия показа зъби: Отлага се посещението на Лавров в Гърция, екстрадират гръцки дипломати

ВМРО ще отбележи 115 години от Илинденско-Преображенското въстание

Внимание! Сахарска жега удря Гърция през уикенда, над 40 градуса ще скочи живакът

ЕК подкрепи действията на българските власти срещу чумата

Путин: Русия е отворена за диалог с всички страни

Испания оттегли международната заповед за арест на Пучдемон

Умряла овца вдигна ветеринари в Шуменско

МВнР с препоръки към българите в Япония заради рекордните жеги

Президентът на ЕС Доналд Туск: ЕС ще връща имигранти, нереалистично е да отворим вратите си широко

Европейският съюз не може да приеме всички имигранти, които пристигат на бреговете му, и ще трябва да разработи нова политика за връщането им, за да се справи с проблема. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

„Реалист съм и смятам, че преди всичко трябва да изработим нова политика, която ще бъде политика на връщането им [на имигрантите] обратно. По отговорен начин можем да обсъждаме приемането само на определена група имигранти… Тези, които призовават да отворим вратите широко, са цинични и знаят, че това не е възможно“, коментира Туск пред полски ежедневник в понеделник.

Преди края на 2015 г. Европейската комисия (ЕК) планира да изготви законодателство, чрез което да гарантира, че тежестта по настаняването на имигрантите е разпределена между всички страни от ЕС. Разпределението ще се осъществява чрез обвързващи квоти, базирани на критерии като икономически напредък, население, безработица и др.

В същото време френският министър-председател Манюел Валс атакува европейските планове за преразпределение на имигрантите:

„Аз съм срещу въвеждането на квоти за имигранти. Това никога не е отговаряло на френската позиция.“

Валс направи изказването си в Ментон, град на френско-италианската граница, който е приемал по 200 имигранти дневно, идващи от Италия по пътя си към Великобритания, Германия и скандинавските страни.

Ако планът бъде приет, предварителни прогнози, публикувани от EU Observer, сочат, че Франция ще трябва да приеме 14.7% от всички, които стигат до европейска територия, Германия – 18.4%, Италия – 11.8% и Испания – 9%.

Според френския премиер „Франция вече е направила достатъчно“, заселвайки на територията си около 5000 бежанци от Сирия и 4500 от Ирак от 2012 г. насам.

Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия също отхвърлиха възможността да настаняват бежанци на квотен принцип.

Великобритания, Ирландия и Дания също се ползват с право на изключване от европейските политики за предоставяне на убежище.

Според настоящото споразумение „Дъблин 3“ страните, в които пристигат имигрантите, са отговорни за молбите за убежище и трябва да задържат имигрантите на територията си, докато молбите се разгледат.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.