Българските изби с 42 медала от два световни винени конкурса

Успехите на Mondial du Rosе в Кан и Concours Mondial Bruxelles изкарват България напред във винената карта на света

42 медала за България - това е равносметката от участието й на два от най-престижните световни конкурса - Mondial du Rosе в Кан и Concours Mondial Bruxelles. Първият се състоя в края на април, а вторият - в началото на май, т.е. сборът от отличия се получи само за седмица.

За възходящото развитие на винарството у нас може да се заключи от броя на медалите, които сме получили в първото участие на българските изби преди 10 години и сега. През 2005 г. една наша изба е спечелила сребро на Mondial du Rosе, сега има 6 наградени вина.

Още по-отчетлива е статистиката на Concours Mondial Bruxelles. При първото си участие там през 2006 г. печелим 1 златен и 5 сребърни медала. А преди броени дни от този световен винен шампионат се завърнаха с медали 37 български вина, 15 от които със злато.

Резултатът не закъсня - организаторите на Concours Mondial Bruxelles обявиха, че през 2016 г. ще пренесат провеждането на световния винен форум в Пловдив. За домакинството България е била предпочетена пред 58 страни кандидатки, сред които са били и най-големите производители като Франция, Испания, Австралия, Чили и Аржентина.

“Медалите на наши вина от световните конкурси показват сериозните позиции на България на винената карта. Приятен е фактът, че от 2010 г. правим първокласни розета по качество, богато разнообразие и стил. Много български изби правят вече по 4-5 сухи розета от реколта и така отговориха на световното търсене, което бележи 15-процентов ръст през последните 5-6 години.” Това заяви

известният наш

енолог Владмир

Влъчков, който от

5 години е

несменяем член

на журито в

Mondial du Rosе и

от 11 г. на Vinalies

Internationales

в Париж

За розетата призът от Mondial du Rosе е безапелационен, тъй като конкурсът се организира в Прованс - родината на розето. Владимир Влъчков подчертава, че повече от половината конкурсни вина са френски розета - факт, който прави още по-престижен успеха на българските вина. Категорията Розе завоюва все по-големите успехи в световен мащаб.

В края на април от Кан дойде добрата новина, че на Mondial du Rosе са отличени със сребърни медали 6 наши вина. Голямата конкуренция тази година бе измежду 1114 проби, оценявани от 60 винени експерти. От България участваха 24 вина. Сред отличените розета е “Вила Ямбол Розе”, което се продава у нас, и полусухото “Вила Ямбол Розе”, разработено за шведския пазар. Интересното е, че втора година

ямболското розе

е най-продаваното

вино в Швеция, уточни директорът на избата Красимир Аврамов. Двете вина са произведени от сорта Каберне Совиньон, реколта 2014. От последната реколта са и другите наградени в Кан вина. Това са Aureos Dunavska Ravnina, EM Rose de Noir, Gorchivka Dunavska Ravnina и Soli.

От приключилия преди дни Concours Mondial de Bruxelles българските вина се върнаха с общо 37 медала, от които 15 са златни. Успехът е сериозен, като се знае мащаба на събитието - в конкуренцията тази година са участвали над 8000 вина от цял свят, оценявани са от 300 дегустатори от повече от 50 държави.

Сред отличените български вина прави впечатление

златния медал

на дебютиралото

скоро вино “F2F

Chardonnay 2013”

То е отлежало 4 месеца върху фините утайки в нови френски дъбови бъчви. На нос се усещат нюанси на зряла кайсия, суха смокиня, ванилия и меки нотки на мед. Гъвкавото тяло е съчетано с много приятна киселинност и богат вкус.

Златен медал

получи и Pixels

Sauvignon Blanc 2014. Журито е било впечатлено от неговите характеристики - привлекателен сортов финес и аромати на плодове със зелена кора, свежият вкус и хармонията с цитрусова сочност и дъх на окосена трева и коприва.



Сред златните медалисти са още Golden Rhythm, Bio Mavrud & Rubin, Encore Malbec, Chateau Burgozone Chardonnay, Balkantabako Eood Terroir, Horse Valley Chardonnay, Domaine Boyar Elements Sauvignon Blanc, Domaine Boyar Quantum Chardonnay, Le Photographe Rheinriesling и др.

Със сребърни медали си тръгна разработеното в стила на провансалските майстори Pixels Rosе 2014, а също Verano Azur Rosе 2014 и "Вила Ямбол Розе" - 2014 г. Сребърни медалисти са още Villa Marvella, Version Plaisir divin Cabernet Franc, Edoardo Miroglio Chardonnay, Gold Stallion, Zar Simeon Royal Heritage и др.

Президентът на конкурса Томас Костенобъл

пристига на 20 юни

в София, за да

връчи всичките

37 медала, които

българските изби

спечелиха

в 22-ото издание на Concours Mondial de Bruxelles (През последните години форумът се провежда извън Белгия и в началото на май домакин бе Йезоло, на 20 км от Венеция.)

За форума в Пловдив догодина правителството ще акцентира на винения туризъм и вече прави маршрути между избите, заяви министъра на туризма Николина Ангелкова. За конкурса ще пристигнат около 2000 експерти, сред които и 350 винени журналисти. Ще се оценяват над 8000 вина от цял свят. Голяма част от енолозите са дали заявка, че след форума ще разгледат за седмица България заедно със семействата си. “Събитието е огромно и ни изстрелва на челно място във винената карта на света”, казва министър Ангелкова. Това е вярно, но нямаше как да стане, ако не бе възходящото развитие на българското винарство и десетките медали, които те носят от най-престижните форуми по света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини