Азербайджанци ще идват на спа у нас

България може да започне да посреща азербайджански туристи на балнео и санаторно лечение у нас по социална държавна програма. Това стана ясно на среща между министъра на туризма Николина Ангелкова и министъра на културата и туризма на Азербайджан Абулфаз Гараев.

Параметрите на социалната програма все още се уточняват. Идеята е от нея да се възползват различни социални групи. „Страната ни има уникални природни дадености за такъв тип туризъм и ние можем да предложим перфектни условия“, каза министър Ангелкова. Азербайджанският й колега заяви, че има голям интерес от такъв тип сътрудничество и страната ни е сред потенциалните дестинации, които могат да залегнат в социалната програма.

На срещата бе представена чартърната програма, която нашето министерство на туризма разработва. Азербайджанската страна ще проучи възможностите за създаване на чартърна линия от Баку до някой от Черноморските ни курорти.

Двамата министри обсъдиха и увеличаването обема на инвестиции между двете страни. „Предстои Министерството на туризма да стане one-stop-shop за големи инвеститори в сферата на туризма“, каза Николина Ангелкова. По думите й това ще насърчи и облекчи големите инвеститори, като намали административната тежест и създаде по-гъвкави условия за навлизане на българския пазар. Николина Ангелкова и Абулфаз Гараев разговаряха за възможностите за задълбочаване сътрудничеството в сферата на туризма и се договориха да работят по организацията на журналистически и експедиентски турове в най-кратки срокове.

Министър Ангелкова е в Азербайджан за участие в Третия световен форум за междукултурен диалог в Баку, Азербайджан. Форумът се провежда под патронажа на президента на страната домакин Илхам Алиев и е организиран от Министерството на културата и туризма на Република Азербайджан в сътрудничество с ЮНЕСКО като част от инициативата на ООН „Алианс на цивилизациите”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини