Проектът за пристанище Варна - готов догодина

Проектът за новия интермодален терминал във Варна ще бъде готов през 2016 г., заяви генералният директор на Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура” (ДППИ) Ангел Забуртов. На проектант вече е платен аванс в размер на 1,5 млн. лв. и той трябва да представи два идейни проекта, от които ще се избере един. Впоследствие ще се изработи и технически проект, от който ще стане ясно и колко би струвало строителството на обекта.

През 2014 г. правителството на Пламен Орешарски отдели 15 млн. лв. по публичната си инвестиционна програма. В рамките на тази процедура спечели българо-холандският консорциум “Енергопроект – Роял Хасконинг”, който предложи цена от 8,7 млн. лв. без ДДС. По-късно служебното правителство стопира подписването на договор, но в началото на т.г. проектирането бе възложено.

Идеята е пристанище Варна-изток да бъде преместено в района на кв. “Максуда”, а неговите сегашни територии да станат част от градската среда, като рекреационна зона.
Според Забуртов след изготвянето на проекта държавата може да привлече потенциални инвеститори, като даде изграждането на концесия от типа “Построй, ползвай и предай”.
Пристанище Варна, което в понеделник навърши 109 г. от създаването си, посреща годишнината със сериозен ръст на дейността си. До средата на май т.г. през порта са минали 3,6 млн. тона товари, което е 15% повишение спрямо същия период на миналата година. Основен дял в увеличението заемат зърнените храни, товари на Девненските химически заводи и контейнерите. Шефът на порта Петър Сеферов обяви, че през т.г. са привлечени и доста транзитни товари, между които 29 000 т газопроводни тръби за Азербайджан. На порта са складирани и тръбите за “Южен поток”.

През т.г. пристанище Варна ще инвестира над 11 млн. лв. в подобряване на инфраструктурата и нова претоварна техника. Ще се облагороди и районът около Морска гара, за да може там да се провеждат мероприятия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони