ГДБОП започна проверка за българския автобус с бомбата

Възстановената в МВР Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) започна проверка по случая с откритата бомба в български автобус в Унгария. Днес сутринта българското посолство в Унгария е било уведомено за случая, съобщава БНР.

Припомняме, че взривното устройство беше открито в автобус на фирмата "Омега груп 48", в който пътували българи. Инцидентът стана в неделя следобед в унгарската столица Будапеща . Бомбата е била скрита в багаж на пътник, изчезнал на една от почивките. За момента самоличността му не е известна. МВР започва проверка по случая. Запознати твърдят, че не се изключват никакви версии като сред тях са нарушени интереси на конкуренти или опит за терористичен акт.

Пред БНР собственикът и шофьор Драгомир Петков разказа, че в автобуса е пътувал мъж, който обаче по време на почивка, си тръгнал без да бъде забелязан. "Качва се пътник с билет Прага-Братислава. Спираме на почивка в град Бърно и този пътник, който пътува за Братислава, изчезва, няма го, не се връща в автобуса. Започва да мирише вътре в автобуса на бензин, на ацетон... На Будапеща, на околовръстното, спираме за почивка и отваряме багажниците да видим какво става. Питахме пътниците да не би някой да има нещо в сака, да се е разсипало, но всички казаха, че нямат такова нещо. Тогава извадихме един от саковете, който беше мокър, хвърлихме го на земята, а когато го отворихме, видяхме вътре какво има - бомба. Всички се разбягаха", разказа Петков.

Това, на което се натъкнали пътниците и шофьора са обикновен сак, в който имало бяла пластмасова туба, омотана с кабели и черно тиксо. Към всичко това имало прикрепен и часовников механизъм. Мъжът, превозвал взрива, е бил или чех или словак и е бил пиян, според разказа на пътничка, стояла до него в автобуса.

Свидетели го описват като 25-годишен, с шапка и очила. Този инцидент не е първият с превозно средство на фирмата "Омега груп 48" . "С два автобуса разполага фирмата. Преди месец имаше инцидент в Чехия, в Прага. Имаше палеж на автобуса, който още стои там и го разследват. Сега вървят с този. Втори инцидент в продължение на два месеца. Палежът се предполага, че е умишлен, сега е в процес на доказване. Криминалистите в Прага го разследват, но не мога да кажа", обясни началникът на автогарата във Варна Веселин Михайлов.

Бившият следовател Георги Илиев, работил по атентата на летището в Бургас , определи инцидента като опит за терористичен акт. "Това е един категоричен случай, класически, на довършен опит за извършване на терористичен акт и този терористичен акт е насочен както към граждани от други държави, така и животът на българските граждани, пътуващи в този автобус, е бил подложен на опасност. Всички транспортни средства, които са пригодени за масов транспорт, са мишена на терористите. Друг е въпросът по отношение на контрола на пътуващите в тези превозни средства. Всички знаят, че при автобусите контролът е най-занижен, защото там няма нито митническа проверка, нито полицейска проверка. Няма значение дали бомбата е самоделна, или е изготвена при съвсем други фабрични условия. Пораженията, които нанася това взривно устройство, са много тежки", обясни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини