Спираме македонски бяс

С екшън план срещу заразени лисици, чакали и вълци

Български и македонски епидемиолози и ветеринарни лекари изготвиха съвместни мерки срещу настъплението на зоонозите. Това са общите за човека и животните заболявания като най-често срещаните са бруцелоза (причинявана се от бактерии), бяс, туларемия (предава се от мишки и мъртви зайци), птичи грип и лайшманиоза (наричана още тропическа язва с причинител едноклетъчен паразит), съобщи за „Труд“ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Всяка година зоонозите ни атакуват все по-мощно, тъй се пренасят от различни паразити, гризачи, летящи членестоноги. Популациите им обаче са пряко свързани с климата, а колкото по-горещ и сух става той, толкова повече рискът от разпространението на тези заболявания нараства.

„България взе сериозни мерки срещу бяса и обработи огромни терени с помощта на самолети. Т.е. отвисоко се изхвърлят кубчета продукти, които миришат на мърша и привличат лисици, чакали и вълци. Препаратът обаче е с шипове, покрити с ваксина, и когато животните се одраскат на тях, докато ги ядат, се имунизират“, обясни д-р Кунчев. „Лисиците, чакалите и вълците в Македония и Сърбия обаче не са ваксинирани и затова сред тях има доказани случаи бяс. А чрез скитащите кучета, които са били в контакт с дивите животни, болестта навлиза в населените места. „Т.е. македонските животни могат да инфектират наши неимунизирани, те се заразяват с бяс и инфекцията започва да циркулира и в България“, завърши д-р Кунчев. Затова обучения на македонски лекари в София и серия от мерки целят да ликвидират този риск.

Годишно в България противобясна ваксина след инцидент се поставя на близо 3000 пострадали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве