Местан: ДПС може да подкрепи Соломон Паси за кмет на София, напълно естествено е

Няма нищо по-естествено от това ДПС като либерална партия да подкрепи яркия либерал Соломон Паси за кмет на София. Това заяви Лютви Местан на пресконференция край Кърджали, предаде БГНЕС.

Лидерът на ДПС каза това с уговорката, че няма за цел да се бърка във вътрешно-партийни предизборни ходове, за да не бъде уличен за това, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона. Паси единствен, но като личност, издигна глас за евро-атлантическата ни интеграция, той е един от символите на евроатлантизма в България, коментира Местан. Той допълни, че ДПС ще излезе с позиция за номинацията на Паси едва, когато тя стане факт.

Струва ли си да коментираме този политик, той знае три думи и ги повтаря, каза Местан по повод определението на Радан Кънев за него като "конферансие на съпротивата". Реформаторите са погълнати от Валери Симеонов и национал-популизма, не мога да ги различа като език и послания, каза още той. Запитан за значението на наслова на последните възпоменателни митинги "Заедно срещу омразата", Местан поясни, че това е призив към всички системни партии от демократичния спектър за заедност с ДПС и подчерта, че не само у нас, а и в цяла Европа има тежка криза на толерантността. Не ми е възможно да причисля Реформаторския блок към системните партии, те са асимилирани от национал-популизма, посочи лидерът на ДПС. Той подчерта, че партията му подкрепя изцяло позицията на реформатори за обследване и огласяване на пълната истина за рухването на КТБ и намекна, че не в ДПС ще има смутени и изобличени.

"Българският парламент не прие декларация за арменския геноцид, а решение със силата на законов акт, проектът за който бе внесен от партия Атака. С историческите факти не може да се законодателства и ние не пожелахме да бъдем част от това, затова напуснахме пленарната зала преди гласуването така, както и при обсъжданията за подобен акт по отношение на Батак", заяви Лютви Местан в отговор на въпрос. Утре в Районния съд в Момчилград от 13 ч. ще се гледа делото срещу него, внесено по повод употребата на език, различен от българския, по време на публичните предизборни прояви на ДПС миналата година. Делото бе отлагано на два пъти заради отсъствията както на обвиняемия, така и на възлови свидетели. Местан този път ще се яви, адвокатска кантора е поела защитата му, а той смята да представи позицията си, базирана на международни документи за правата на човека.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини