Бомба с часовник в наш автобус: Тероризъм или опит за палеж от конкуренти?

Запалителна бомба с часовников механизъм бе открита в багажното отделение на български автобус, пътуващ от Прага за Варна. Благодарение на бързата намеса на шофьора от нашата фирма “Омега груп 84” атентатът е предовратен, а адската машина - обезвредена от сапьори в Будапеща.

Случаят е от събота, но стана известен в неделя късно вечерта, когато пътуващите се завърнаха у нас живи и здрави, макар и с 18 часа закъснение. По случая започна работа и ГДБОП, като до снощи се очакваше да бъде получена информация от Унгария и Чехия. За момента се работи по две основни версии - терористичен акт или опит за палеж, дело на конкуренти.

Автобусът на “Омега груп 84” тръгнал в 10 ч в събота от Прага, разказа пред “Труд” Драгомир Петков, собственик на фирмата, който шофирал возилото. Сред пътниците се качил и младеж на около 25 години - най-вероятно чех или словак. Той имал билет от Прага за Братислава. Бил с шапка и очила, с измачкани и вехти дрехи. Изглеждал пиян и миришел на алкохол, казала по-късно пътничката на седалката до него. По време на почивката в Бърно пътникът слязъл и повече не се върнал. Автобусът минал през Братислава и продължил. Докато се движели по магистралата през Унгария, пътниците от задните седалки усетили силна миризма.

“И аз усетих, че мирише на ацетон или на кореселин. Отбих встрани на паркинг на околовръстното на Будапеща”, каза още Петков. Той и стюардът отворили багажното отделение. “Първо питах пътниците дали не носят нещо, което може да се е разляло. Те ми викат: “Не.” Тогава извадихме един от саковете, който беше мокър и го оставихме на земята. Видяхме вътре, че има бомба с кабели и часовник. Извикахме на всички да се отдалечат”, добави шофьорът. Според него в сака е имало пластмасова туба от течност за чистачки. Горивото я е разяло и течността е напоила вълнени и памучни парцали. Под тях бяха кабелите и часовникът”, добави шофьорът. По думите му унгарските полицаи за няколко минути отцепили района около автобуса. После чакали известно време да дойдат сапьори. На мястото пристигнал и зам. вътрешен министър от унгарското МВР.

“Останахме с часове на паркинга. Имаше преводачи, които ни казаха, че голям късмет сме извадили. Можело е бомбата да гръмне, докато сме на магистралата, и да изгорим всички в автобуса”, разказа млад мъж от Бургас. Той работи в строителна фирма и се връщал за отпуск до България. Според него, ако бомбата била гръмнала в Бърно, жертвите щели да са десетки, защото там автобусът бил спрял до бензиностанция с няколко ресторанта.

От Външно съобщиха вчера, че автобусът е на румънска фирма и че нито унгарските власти, нито някой от пътниците или превозвачите ги е търсил за съдействие. “Не е вярно - фирмата “Омега груп 84” е изцяло българска”, коментира служителка, която вдигна телефона, тъй като с шефа Петков нямаше връзка. Дружеството било известно с редовните си курсове до Чехия на приемливи цени. Според шефа на автогарата във Варна Веселин Михайлов фирмата имала два автобуса. “Имаше умишлен палеж на другия им автобус в Прага и той остана там, защото там случаят се разследва”, добави Михайлов. От фирмата вчера отказаха да коментират дали има инцидент с втори техен автобус.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право