Компютърен специалист хакнал управлението на самолет по време на полет

Специалистът по киберсигурност Крис Робъртс е превзел управлението на самолет по време на полет, като е хакнал системата за мултимедийно забавление за пътниците. Той дори е отклонил самолета от курса му, заявява ФБР в аргументите си за издаване на заповед за обиск, съобщава онлайн изданието VentureBeat

Робъртс придоби известност преди около месец, след като публикува в профила си в Twitter съобщения, че се намира в самолет и може да си "играе" със съобщенията на системата за следене на състоянието на двигателите и предупреждение на екипажа, като например да пусне кислородните маски. Тогава авиокомпанията United Airlines, на чийто самолет се е намирал Робъртс, го е изгонила и след това му забрани да използва нейните услуги.

Инцидентът привлече вниманието и на ФБР, като бюрото издаде предупреждение към авиокомпаниите да повишат вниманието си към поведението на пътниците и започна щателно разследване. В процеса на разпитите на Робъртс той е заявил, че и преди се е свързвал със системите на самолетите. Според ФБР по време на един от полетите Робъртс дори е подал команда към един от двигателите за започване на изкачване, което е причинило "странично или вертикално" отклоняване на самолета от неговия курс.

Самият Робъртс отрича да е правил това. "Единственият ми интерес през последните пет години е да подобря сигурността на самолетите. В сегашната ситуация съм посъветван да не говоря много", коментира той в Twitter.

Пред специализираното технологично списание Wired обаче Робъртс говори доста. Там той дори описва как хаква самолетите. За целта той се свързва чрез модифициран от него мрежов кабел с една от комуникационните кутии под седалката в самолета. Такива кутии има по една от всяка страна на всяка редица седалки. Допълва, че е превземал управлението на самолет само в симулиран тест във виртуална среда и никога не го е правил по време на реален полет.

Още през март т.г. в интервю за телевизия Fox Робъртс заяви, че "все още можем да сваляме самолети благодарение на пропуските в системите за мултимедийни забавления". Темата за ниското ниво на сигурност в тези системи се обсъжда отдавна. Въпреки това действията на Робъртс са посрещнати предимно с критика и недоумение от останалите специалисти.

"Не може да промотираш истинската идея за ползите от проучванията за повишаване на сигурността, докато защитаваш проучване, което застрашава живота на стотици невинни", коментира Алекс Стамос, който е главен директор по информационна сигурност на Yahoo.

"Трудно ми е да го повярвам, но ако е истина, заслужава да отиде в затвора", коментира Джейми Бласко, директор на компанията за киберсигурност AlienVault Labs.

Засега срещу Робъртс няма повдигнато конкретно обвинение. Разследването на ФБР все още не е приключило и предстои бюрото да излезе с окончателната си позиция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят